Νέα επικοινωνία Μπάιντεν-Ζελένσκι - Συμφώνησαν για «αντιπολεμικό συνασπισμό» και ενισχυμένες  κυρώσεις στη Ρωσία

Με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, επικοινώνησε το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Τwitter ο Ουκρανός πρόεδρος, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε «ενισχυμένη στρατιωτική βοήθεια» καθώς και στη δημιουργία «αντιπολεμικού συνασπισμού».

Επίσης, αναφέρθηκε ότι οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας θα ενισχυθούν. Ο Ζελένσκι εξέφρασε τέλος την «ευγνωμοσύνη» του για την ισχυρή στήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στην Ουκρανία.

«Η ενίσχυση των κυρώσεων, η ουσιαστική αμυντική βοήθεια και ένας αντιπολεμικός συνασπισμός μόλις συζητήθηκαν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ευχαριστούμε τις ΗΠΑ για την σθεναρή υποστήριξη στην Ουκρανία!» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι στον λογαριασμό του στο Twitter.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε εμφανιστεί δυσαρεστημένος από τη Δυτική αντίδραση στη ρωσική εισβολή, δηλώνοντας ότι «μείναμε μόνοι». Επίσης με βίντεο που έδωσε νωρίτερα στη δημοσιότητα δηλώνει ότι παραμένει στο Κίεβο που πολιορκείται από ρωσικές δυνάμεις. «Είμαστε εδώ. Είμαστε στο Κίεβο. Υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε βίντεο που αναρτήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο και την ομάδα του έξω από το προεδρικό μέγαρο.

 

Η πρέσβειρα της Ουκρανίας στην Ουάσινγκτον, Οξάνα Μαρκάροβα, επιβεβαίωσε ότι οι δύο ηγέτες είχαν μια «πολύ εποικοδομητική» τηλεφωνική επαφή.

Σύμφωνα με τη Μαρκάροβα, σήμερα η ρωσική επίθεση ήταν πιο «βίαιη» όμως οι δυνάμεις της Μόσχας δεν προχώρησαν τόσο όσο σχεδίαζαν. Οι ουκρανικές αρχές συγκεντρώνουν αποδείξεις για πιθανά εγκλήματα πολέμου, πρόσθεσε.