Η Ρωσία αποσύρει στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία

Αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τις ρωσικές κινήσεις στα ουκρανικά σύνορα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ενώ κορυφώνεται το θρίλερ σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της Μόσχας.

Ενώ η Δύση επιμένει πως η απειλή εισβολής είναι άμεση, η Ρωσία, σύμφωνα τον υπουργό Άμυνας, υποστηρίζει πως μέρος των δυνάμεών της που έχει αναπτυχθεί σχεδόν σε όλο το μήκος των βόρειων και ανατολικών συνόρων επιστρέφει στις βάσεις του.

Παράλληλα, πάντως, τη μεγάλη κίνηση και συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία αναδείκνυαν βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

 

Η ανακοίνωση για την απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων

«Οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιοχής, αφού ολοκλήρωσαν τα γυμνάσιά τους, έχουν ήδη αρχίσει (…) να επιστρέφουν στους στρατώνες τους» δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί την πρώτη ένδειξη υποχώρησης της Μόσχας στην κρίση με τη Δύση που ξεκίνησε στα τέλη του 2021, με αναλυτές πάντως να είναι ακόμη αρκετά επιφυλακτικοί ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Ρωσίας.

Η Ρωσία είχε συγκεντρώσει από τον Δεκέμβριο περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Ουκρανία, εγείροντας φόβους στο Κίεβο για το ενδεχόμενο επικείμενης εισβολής. Η Μόσχα διαψεύδει αυτό το σενάριο, αλλά ζητεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, όπως μια δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, κάτι που οι Δυτικοί απορρίπτουν.

Τη μεγάλη κίνηση και συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία αναδείκνυαν βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

 

Το οπτικό υλικό προέρχεται τόσο από προσωπικούς και δημόσιους λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσοι και από επίσημες πηγές, και έχει πιστοποιηθεί η γνησιότητά του από το CNN και άλλους διεθνείς ειδησεογραφικούς οργανισμούς.

Οι ρωσικές δυνάμεις αναπτύσσονται τόσο στα ρωσοουκρανικά σύνορα, στη νοτιοδυτική Ρωσία, όσο και στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία, καθώς και στην κατεχόμενη εδώ και επτά χρόνια από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας.

Πρόθυμος να διαπραγματευτεί δηλώνει ο Πούτιν

Την ίδια στιγμή, μετά το «νεύμα» περί συνέχισης της διαπραγμάτευσης με τη Δύση που διεφάνη ότι ήλθε σήμερα από τη Μόσχα, αλλά και τον υπαινιγμό της ίδιας της Ουκρανίας ότι θα μπορούσε να εγκαταλείψει το «όνειρο» της ένταξης στο ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία επιμένουν πως μία ρωσική επίθεση είναι πιθανή «ανά πάσα στιγμή».

Ωστόσο, διαβλέπουν ότι παραμένει ένα «κρίσιμο παράθυρο» για τη διπλωματία -η σκυτάλη της οποίας περνά σήμερα στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί» δήλωσε από την πλευρά του ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, μιλώντας στο CNNi.

«Πρώτα απ’ όλα ο πρόεδρος Πούτιν ανέκαθεν απαιτούσε διαπραγμάτευση και διπλωματία» είπε για να επισημάνει πως η ουκρανική κρίση εντάσσεται στο συνολικό φάσμα των ανησυχιών της Ρωσίας για την ασφάλειά της, εξ ου και εκκίνησε τη συζήτηση επί των εγγυήσεων ασφαλείας -με κυρίαρχο αίτημα τη μη περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν ότι έως τα τέλη της εβδομάδας η Ρωσία μπορεί να έχει κινηθεί στρατιωτικά κατά της Ουκρανίας -χωρίς να είναι σαφές, ούτε για την Ουάσινγκτον, ποια μορφή και έκταση θα μπορούσε να λάβει η ρωσική επιθετικότητα.

Η ίδια η CIA έχει «δώσει» την Τετάρτη 16η Φεβρουαρίου ως πιθανή «ημέρα εισβολής», εκτίμηση που δεν έχει τεκμηριωθεί από σχετικά στοιχεία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει συγκεντρώσει πλέον επαρκή δύναμη ακόμη για πλήρους κλίμακας εισβολή· εντούτοις ακόμη και τώρα ουδείς μετά βεβαιότητας γνωρίζει εάν όντως έχει αποφασίσει να κινηθεί στρατιωτικά και σε αυτό που συντείνουν οι αναλυτές είναι ότι εάν δεν το πράξει, δεν είναι η φρενήρης διπλωματία που θα το έχει αποτρέψει, αλλά δεν ήταν αυτή η πρόθεσή του εξ αρχής.

Διάγγελμα Ζελένσκι: «Μας λένε ότι την 16η Φεβρουαρίου θα γίνει επίθεση»

Τη στιγμή που δυτικές πρεσβείες κλείνουν η μία μετά την άλλη, πτήσεις αναστέλλονται, το διπλωματικό προσωπικό απομακρύνεται και πολλές χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, έχουν καλέσει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν άμεσα την ουκρανική επικράτεια, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε το απόγευμα της Δευτέρας διάγγελμα κηρύσσοντας την 16η Φεβρουαρίου ημέρα εθνικής ενότητας, κατά την οποία οι σημαίες της Ουκρανίας θα υψωθούν σε όλα τα δημόσια κτήρια και ο εθνικός ύμνος θα ακουστεί παντού στις 10 το πρωί.

«Μας λένε ότι η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η ημέρα της επίθεσης. Εμείς θα την μετατρέψουμε σε ημέρα ενότητας» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος -ο οποίος το προηγούμενο διάστημα δεν είχε κρύψει την ενόχλησή του έναντι της διακυβέρνησης Μπάιντεν για τη ρητορική περί επικείμενης εισβολής.