Η Πολωνία προετοιμάζεται για εισροή Ουκρανών προσφύγων

Σε συναγερμό βρίσκεται η διεθνής κοινότητα, καθώς εντείνονται οι φόβοι για μια επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ακόμα και μέσα στις επόμενες μέρες.

Η Πολωνία προετοιμάζεται για «διάφορα σενάρια», συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής εισροής προσφύγων, εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μαριούζ Καμίνσκι την Κυριακή.

«Είναι προφανές ότι λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία προετοιμαζόμαστε για διάφορα σενάρια. Μία από αυτές είναι οι ενέργειες των [επαρχιών] που σχετίζονται με την πιθανή εισροή προσφύγων από την Ουκρανία, οι οποίοι, λόγω πιθανής σύγκρουσης, ενδέχεται να αναζητήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο στη χώρα μας», είπε ο Καμίνσκι.

Η Πολωνία και η Ουκρανία μοιράζονται σύνορα μήκους 534 χιλιομέτρων.

Ο δήμαρχος της πόλης Ciechanow στην ανατολική Πολωνία δήλωσε το Σάββατο ότι του ζητήθηκε από την περιφερειακή κυβέρνηση να προετοιμάσει καταλύματα για πιθανούς πρόσφυγες.

«Μας ζητήθηκε να αναφέρουμε τη λίστα των εγκαταστάσεων φιλοξενίας για πρόσφυγες, τον αριθμό των ατόμων που θα ήταν δυνατό να φιλοξενηθούν, το κόστος και το χρόνο προσαρμογής των κτιρίων με σύσταση έως και 48 ωρών», έγραψε στο Twitter ο Κριστόφ Κοζίνσκι.

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας είπε ότι η Πολωνία προετοιμάζεται για έως και ένα εκατομμύριο Ουκρανούς μετανάστες.