Έρευνα: Τελικά πόσο Ευρωπαίοι είμαστε;

Οι ψηλοί Ευρωπαίοι οφείλουν το ύψος τους στους Ασιάτες νομάδες και αν είναι γαλανομάτες, στους κυνηγούς συλλέκτες (ή τροφοσυλλέκτες) και τους αγρότες της Ανατολίας.

Εσθονοί επιστήμονες ξετυλίγουν το κουβάρι των προγόνων μας και των φυλετικών προσμείξεων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στα εξωτερικά μας χαρακτηριστικά.

Η έρευνα που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι που είναι ψηλοί, έχουν τα γενετικά χαρακτηριστικά κτηνοτρόφων της Ευρασιατικής Στέπας – δηλαδή των σημερινών τμημάτων της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Μολδαβίας, της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του Καζακστάν

Το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκού γονιδιώματος διαμορφώθηκε από τις προσμείξεις και ανταλλαγές πληθυσμών των τελευταίων 10.000 ετών.

Οι συντάκτες της έρευνας επισημαίνουν ότι οι σημερινοί Ευρωπαίοι οφείλουν τα μπλε μάτια τους στους κυνηγούς- συλλέκτες της γηραιάς ηπείρου, το ύψος τους στους Ασιάτες νομάδες και τα ξανθά μαλλιά σε αγρότες της Ανατολίας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τάρτου της Εσθονίας ισχυρίζονται ότι, οι προσμείξεις των αρχαίων προγόνων μας συνέβαλαν στη διαμόρφωσή του σώματός μας, όπως είναι σήμερα, αλλά και σε άλλους δείκτες όπως είναι οι υψηλότεροι ή χαμηλότεροι καρδιακοί παλμοί, η χοληστερόλη και ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

«Το μεγαλύτερο μέρος της σύγχρονου ευρωπαικού γονιδιώματος διαμορφώθηκε από προσμείξεις των τελευταίων δέκα χιλιάδων ετών όταν ντόπιοι κυνηγοί- συλλέκτες έκαναν απογόνους με αγρότες της Ανατολίας —από τη σημερινή Τουρκία— και Ασιάτες νομάδες ή κτηνοτρόφους της Ευρασιατικής Στέπας,», όπως εξηγούν οι συντάκτες της έρευνας.

Οι Ευρωπαίοι κυνηγοί συλλέκτες, οι αγρότες της Ανατολίας, οι κτηνοτρόφοι της Στέπας και οι αρχαίοι πληθυσμοί της Σιβηρίας ήταν όλοι χωρισμένοι για χιλιάδες χρόνια και εξελίχθηκαν σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Αλλά όταν ήρθαν πιο… κοντά, το DNA τους απέκτησαν γενετικές παραλλαγές που χαρακτηρίζει αυτές της προσμείξεις πληθυσμών , σύμφωνα με τη μελέτη.

Χρώμα μαλλιών

Όσο έχουν μαύρα μαλλιά, το οφείλουν στους πληθυσμούς της Σιβηρίας και των κτηνοτρόφων της Ευρασιατικής Στέπας, οι καστανοί στους Ευρωπαίους τροφοσυλλέκτες ενώ οι ξανθοί στους αγρότες της Ανατολίας.

Χρώμα των ματιών
Τα μπλε μάτια τα κληρονομήσαμε από τους Ευρωπαίους κυνηγούς- συλλέκτες και τους αγρότες της Ανατολίας, ενώ τα πράσινα από τους πληθυσμούς της Σιβηρίας .

Οι ψηλοί άνθρωποι οφείλουν το ύψος από τους κτηνοτρόφους της Ευρασιατικής Στέπας.
Όσοι έχουν υψηλούς καρδιακούς παλμούς, το οφείλουν στους Ευρωπαίους κυνηγούς συλλέκτες και τους πληθυσμούς της Σιβηρίας ενώ όσοι έχουν χαμηλούς, στους αγρότες της Ανατολίας.

Για την υψηλή χοληστερίνη, «υπεύθυνοι» είναι οι κτηνοτρόφοι της Ευρασιατικής Στέπας και τη χαμηλή, οι Ευρωπαίοι κυνηγοί- συλλέκτες.

Σε ότι αφορά τον Δείκτη Μάζας Σώματος, όσοι έχουν υψηλό, τον οφείλουν στους Ευρωπαίους τροφοσυλλέκτες ενώ όσοι έχουν χαμηλό, στους αγρότες της Ανατολίας.

Τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται κυρίως με τους Ευρωπαίους κυνηγούς συλλέκτες είναι τα καστανά ή μελαχρινά μαλλιά, τα μπλε μάτια, οι υψηλοί καρδιακοί παλμοί,η χαμηλότερη χοληστερόλη και ο υψηλότερος ΔΜΣ.

Αυτά που συνδέονται με τους αγρότες της Ανατολίας περιλαμβάνουν τα ξανθά μαλλιά, τα μπλε μάτια, τον χαμηλότερο καρδιακό παλμό όπως και τον χαμηλότερο ΔΜΣ.

Το ύψος

Όσον αφορά το ύψος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πουν ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους κτηνοτρόφους της Ευρασιατικής Στέπας, αν και τα γονίδιά τους ενοχοποιούνται επίσης για την υψηλότερη χοληστερόλη.

Τα χαρακτηριστικά που συνδέονται κυρίως με τους πληθυσμούς της Σιβηρίας περιλαμβάνουν τα μαύρα μαλλιά, τα πράσινα μάτια και τους υψηλότερους καρδιακούς παλμούς.

«Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι, όλοι οι Ευρωπαίοι κυνηγοί-συλλέκτες είχαν καστανά μαλλιά και μπλε μάτια, ότι όλοι οι αγρότες της Ανατολίας είχαν ξανθά μαλλιά κι ότι κάθε κτηνοτρόφος της Ευρασιατικής Στέπας ήταν ψηλός», τονίζουν οι ερευνητές προσθέτοντας ότι, το περιβάλλον όπως και άλλες εξελικτικές δυνάμεις πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη.

Προηγούμενες μελέτες, οι οποίες βασίστηκαν σε πληροφορίες που εμπεριέχονται στα αρχαία γονιδιώματα, εντόπισαν ορισμένα βιολογικά χαρακτηριστικά αυτών των πληθυσμών, που εξηγούν σε μεγάλο βαθμό την προέλευση του ύψους, καθώς και το χρώμα του δέρματος, των ματιών ή των μαλλιών.

«Με τη μελέτη μας, αναρωτηθήκαμε πώς η φυσιολογία και η εξωτερική εμφάνιση των σύγχρονων Ευρωπαίων επηρεάζεται από αυτά τα αρχαία ίχνη που εξακολουθούν να είναι ενσωματωμένα στο γονιδίωμά τους», δήλωσε ο καθηγητής Ντέιβιντ Μαρνέτο, από το Ινστιτούτο Γονιδιώματος ου Πανεπιστημίου του Tαρτού και του Πανεπιστημίου του Τορίνο, που ηγήθηκε της έρευνας.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η έρευνα έγινε σε δείγμα Εσθονών πολιτών.