ΗΠΑ: Ένας χρόνος από την εισβολή στο Καπιτώλιο – Βίντεο & Εικόνες

Ένας χρόνος κλείνει σήμερα από την εισβολή υποστηρικτών του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Τόσο η Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και η Γερουσία σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν σήμερα εκδηλώσεις και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα εκφωνήσει ομιλία από το Καπιτώλιο.

 

Από την εισβολή και μετά αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας μέσα και γύρω από το κτήριο, αν και ο μεταλλικός φράχτης που τοποθετήθηκε μετά την εισβολή, αφαιρέθηκε με εντολή του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον περασμένο Ιούλιο.
Το Κογκρέσο υιοθέτησε ωστόσο νομοσχέδιο ύψους 2,1 δισεκ. δολαρίων, το οποίο προέβλεπε χρηματοδότηση 100 εκ. δολαρίων για την Αστυνομία του Καπιτωλίου, 300 εκ. για νέα μέτρα ασφαλείας και περισσότερο από 1 δισεκ. για το Πεντάγωνο, από τα οποία 500 εκ. θα πάνε στην Εθνοφρουρά, οι πόροι της οποίας εξαλείφθηκαν μετά την ανάπτυξή της στο Καπιτώλιο έπειτα από την εισβολή.

 

Πέρσι, περίπου 140 αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν οι υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο προσπαθώντας να εμποδίσουν το Κογκρέσο να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020. Οι εισβολείς συγκρούστηκαν επί ώρες με την αστυνομία, έσπασαν παράθυρα και ανάγκασαν τους κοινοβουλευτικούς και το προσωπικό να αναζητήσουν καταφύγιο.