Ισπανία: Ουρές στα φαρμακεία - Εξαντλούνται τα δωρεάν σελφ τεστ στη Μαδρίτη

Η ζήτηση για δωρεάν κιτ τεστ για τον COVID-19 που παρέχονται από την περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης ξεπέρασε κατά πολύ την προσφορά την Τρίτη, με μεγάλες ουρές να σχηματίζονται έξω από τα φαρμακεία σε αυτό που έχει γίνει κοινό σκηνικό από τότε που η παραλλαγή Όμικρον άρχισε να εξαπλώνεται.

Η φαρμακοποιός Κριστίνα Σάντσεθ με έδρα τη Μαδρίτη είπε στο Reuters ότι έλαβε μόνο 20 κιτ δοκιμών για διανομή την Τρίτη ως μέρος ενός σχεδίου για την ενίσχυση της προσφοράς, αλλά υπήρχαν ήδη περισσότερα από 30 άτομα που περίμεναν δίπλα όταν άνοιξε.

Καθώς τα πρώτα άτομα στη σειρά τείνουν να επαναλαμβάνουν τα τεστ, οι περισσότεροι πρέπει να επιστρέψουν σπίτι με άδεια χέρια ή να αγοράσουν κιτ 9 ευρώ, τα οποία επίσης εξαντλήθηκαν γρήγορα.

«Στους ανθρώπους που περιμένουν έξω, που κρυώνουν, που περίμεναν πολύ καιρό, δεν μπορούμε να τους δώσουμε άλλο», είπε στο Reuters στο φαρμακείο της στα περίχωρα της Μαδρίτης.

Ο οδηγός ταξί Μιγέλ Χεσούς Αρόγιο ήταν ένας από τους λίγους τυχερούς που εξασφάλισαν ένα τεστ.

«Πρέπει να σηκωθείς νωρίς, γιατί αν δεν έρθεις σύντομα, όλα τελειώνουν αστραπιαία», είπε.

Με τροφοδοσία από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον, τα κρούσματα στην Ισπανία εκτοξεύτηκαν στα ύψη τον περασμένο μήνα, ωθώντας την εθνική επίπτωση 14 ημερών σε ρεκόρ 1.206 κρουσμάτων ανά 100.000 άτομα τη Δευτέρα, πενταπλάσια αύξηση από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Παρά την αύξηση, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και η πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας παραμένουν πολύ κάτω από την κορύφωση του περασμένου Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση επανέφερε την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν έχει προσπαθήσει να επιβάλει εκ νέου αυστηρότερους εθνικούς περιορισμούς.

Ωστόσο, οι περιφερειακές διοικήσεις, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή της δικής τους πολιτικής για την υγεία, έχουν εισαγάγει μέτρα που κυμαίνονται από μια νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στην Καταλονία έως περιορισμούς στις κοινωνικές συγκεντρώσεις και τις ώρες λειτουργίας των μπαρ.