Χιλή: Νίκη θρίαμβος στις προεδρικές εκλογές για τον αριστερό Γκαμπριέλ Μπόριτς – «Τα καταφέραμε!»

Θρίαμβος της αριστεράς στην Χιλή, με τον εκλεγμένο νέο Πρόεδρος της πολύπαθης χώρας, τον 35χρονο  Γκαμπριέλ Μπόριτς, να επικρατεί απολύτως έναντι των νοσταλγών του φρικτού δικτάτορα Πινοσέτ. Ο κόσμος, τα νιάτα και οι πρεσβύτεροι πανηγυρίζουν ξέφρενα στους δρόμους και τα όνειρα του Σαλβατόρ Αλιέντε παίρνουν επιτέλους εκδίκηση…

Χιλή / Θριάμβος Μπόριτς – Ο πρώτος αριστερός πρόεδρος μετά τη δικτατορία  Πινοσέτ | Αυγή

Ο 35χρονος Γκαμπριέλ Μπόριτς επικράτησε με πρόγραμμα που εξαγγέλλει την κοινωνική και φορολογική μεταμόρφωση της χώρας και με την εκλογή του χθες Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 το βράδυ, (τα ξημερώματα σήμερα Δευτέρα σε ώρα Ελλάδας), στην επινίκια ομιλία του, υποσχέθηκε «περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα», βεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως η κυβέρνηση που θα σχηματίσει θα είναι «δημοσιονομικά υπεύθυνη».

«Θα υπάρξουν περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα, όμως θα το κάνουμε παραμένοντας δημοσιονομικά υπεύθυνοι», είπε ο 35χρονος νέος πρόεδρος της χώρας, απευθυνόμενος σε πλήθος δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του, που πήγαν να τον ακούσουν μετά την ευρεία νίκη του στον δεύτερο γύρο, στον οποίο αντιμετώπισε τον υποψήφιο της άκρας δεξιάς, τον Χοσέ Αντόνιο Καστ.

Ο Γκαμπριέλ Μπόριτς είπε ακόμη ότι θα εναντιωθεί στο άνοιγμα μεταλλείων που «καταστρέφουν» το περιβάλλον, ανάμεσά τους το έργο Dominga, αξίας 2,5 δισεκ. δολαρίων, για την εξόρυξη ατσαλιού, χαλκού και χρυσού.

«Καταστρέφοντας τη φύση καταστρέφουμε τους εαυτούς μας. Δεν θέλουμε άλλες ‘ζώνες θυσίας’, δεν θέλουμε έργα που καταστρέφουν τη χώρα μας, που καταστρέφουν κοινότητες, και παράδειγμα θα αποτελέσει μια περίπτωση που έχει γίνει συμβολική: Όχι στο Ντομίνγκα», είπε.

Ο νέος Πρόεδρος της Χιλής θα αναλάβει την εξουσία την 11η Μαρτίου.

Χιλή / Θριάμβος Μπόριτς – Ο πρώτος αριστερός πρόεδρος μετά τη δικτατορία  Πινοσέτ | Αυγή

Η νίκη του Γκαμπριέλ Μπόριτς έγινε δεκτή με ικανοποίηση σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής, από την Κούβα ως την Αργεντινή, περνώντας από το Μεξικό, τη Νικαράγουα, τη Βενεζουέλα και το Περού.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα (Κόμμα Εργαζομένων), που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις οδεύει σε ευρεία νίκη το 2022 στην πιθανή αναμέτρησή του με τον πρόεδρο της άκρας δεξιάς Ζαΐχ Μπολσονάρου, δήλωσε «ευτυχής» για τη «νέα νίκη ενός δημοκρατικού και προοδευτικού υποψήφιου στη Λατινική Αμερική μας, για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος καλύτερου για όλους μας».