Θετικός στον κορωνοϊό διαγνώσθηκε ο Γάλλος Πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ

Στη διακυβερνητική συνάντηση Βελγίου και Γαλλίας, που πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, αναφέρεται σήμερα ο βελγικός Τύπος, μετά την οποία ο Γάλλος Πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ διαγνώθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό χθες, Δευτέρα, το βράδυ και ως αποτέλεσμα ο Βέλγος Πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο και τέσσερις Υπουργοί (Εξωτερικών, Εσωτερικών, ‘Αμυνας, Δικαοσύνης) τέθηκαν σε καραντίνα μέχρι τα αποτελέσματα των τεστ PCR στα οποία υποβλήθηκαν.

Εξάλλου, ο βελγικός Τύπος εστιάζει στη συνεργασία Γαλλίας-Βελγίου, με τις δύο χώρες να υπογράφουν κοινή δήλωση για συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Σε δημοσιεύματα επισημαίνεται ότι, ερωτηθέντες για τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών που προέκυψαν στο περιθώριο της δίκης για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, η οποία διεξάγεται στη γαλλική πρωτεύουσα, οι δύο πρωθυπουργοί κράτησαν χαμηλούς τόνους.

Με ανακοίνωσή του μετά τη χθεσινή διακυβερνητική συνάντηση Βελγίου και Γαλλίας, ο Βέλγος υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σ. Μαχντί γνωστοποίησε ότι το Βέλγιο θα στηρίξει το γαλλικό αίτημα για την ενεργοποίηση της Frontex στις ακτές της Μάγχης. Ο Βέλγος υφυπουργός σήμειωσε ότι “η Frontex βοηθά στη νότια και την ανατολική Ευρώπη, αλλά αναμένεται να το κάνει και στη βόρεια”.

Όπως τόνισε, θα είναι η πρώτη φορά που η Frontex θα εργασθεί “για να σταματήσει τις εκροές, αντί να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα από εξωτερικές απειλές”. H γαλλοβελγική πρόταση θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπό τη γαλλική προεδρία της ΕΕ. Η εφημερίδα «Le Soir» σημειώνει ότι το μεγάλο στοίχημα για τη Γαλλία και το Βέλγιο είναι η τεράστια έκταση που πρέπει να επιτηρείται, υποστηρίζοντας ότι η Frontex μπορεί να παράσχει από αέρος επιτήρηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ