Νέο ιστορικό χαμηλό για τη τουρκική λίρα μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για επιτόκια

Δεν πρόλαβε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογαν να υπερασπισθεί για μία ακόμη φορά την ανορθόδοξη θέση του για  χαμηλά επιτόκια και η ισοτιμία  της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου έπεσε σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 10,565.

” Δεν θα αφήσω τα υψηλά επιτόκια να συντρίψουν τους ανθρώπους και θα συνεχίσει «μέχρι το τέλος» τη μάχη εναντίον τους ” είπε ο  Τούρκος πρόεδρος μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας κατά την οποία μπορεί να αποφασισθεί και νέα μείωση επιτοκίων.

Ο Ερντογάν, μιλώντας σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος AKP, ανέφερε ότι θα άρει το βάρος των επιτοκίων από τους πολίτες του και προέτρεψε τους επιχειρηματίες να επενδύσουν, να προσλάβουν και να αυξήσουν τις εξαγωγές τους.

Ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της  Κεντρικής Τράπεζας, ο πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε για ακόμη μία φορά την βούλησή του να δει την κεντρική τράπεζα της χώρας του να μειώνει περαιτέρω τα επιτόκια, στέλνοντας “μήνυμα” στους επενδυτές. Με τον τρόπο αυτο ο Ερντογάν επανέλαβε την θεωρούμενη ως ανορθόδοξη από οικονομική σκοπιά άποψη του ότι τα υψηλά επιτόκια τροφοδοτούν τον πληθωρισμό.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, υπό την πίεση του προέδρου της χώρας, μείωσε στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της το βασικό της επιτόκιο κατά 300 μονάδες βάσης και το έχει διαμορφώσει στο 16%. Ο πληθωρισμός “σκαρφάλωσε” τον Οκτώβριο στο 19,89%. Η τουρκική λίρα έχει απωλέσει έναντι του δολαρίου άνω του 10% μόνο μέσα στο τρέχον τρίμηνο, στη χειρότερη απόδοση μεταξύ των βασικών νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg.