Πρόταση «βόμβα» προωθεί η Κομισιόν - Υποχρεωτική η τρίτη δόση εμβολίου για μετακινήσεις εντός ΕΕ

Στα σκαριά φέρεται να βρίσκεται πρόταση της Κομισιόν, η οποία θα καθιστά υποχρεωτική την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού για να δοθεί το ανάλογο πιστοποιητικό για μετακινήσεις εντός της EE.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, τις οποίες αναφέρει ως ασφαλείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να φέρει τη συγκεκριμένη πρόταση ακόμη και μέσα στην εβδομάδα, η οποία πρακτικά σημαίνει ότι για να ταξιδέψει κάποιος στην ΕΕ και να θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος θα πρέπει να έχει κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου.

Σύμφωνα με την τωρινή νομοθεσία, το πιστοποιητικό Covid για ταξίδια εντός Ευρώπης έχει διάρκεια για ένα χρόνο και μετά η ισχύς του λήγει. Με τη νέα αυτή πρόταση της Κομισιόν,σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η χρήση του πιστοποιητικού θα επεκταθεί πέραν του καλοκαιριού του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι ο κανονισμός της ΕΕ για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2021. Οι πολίτες και οι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να παραλαμβάνουν και να επαληθεύουν τα ψηφιακά τους πιστοποιητικά μέσω της ειδικής πλατφόρμας σε κάθε κράτος.

Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων συζητά με την Επιτροπή για την εφαρμογή του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid-19 στα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και για τις πρόσφατες αλλαγές σε χώρες όπως η Αυστρία και η Γαλλία σχετικά με την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού, και τις επιπτώσεις των αλλαγών στην ελευθερία της μετακίνησης.