Έκρηξη σε τζαμί στο Αφγανιστάν - Φόβοι για εκατόμβη νεκρών (Video - Σκληρές εικόνες)

Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε λίγο πριν τις 14:00 την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021, τέμενος στο βόρειο Αφγανιστάν προκαλώντας δεκάδες θύματα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Όσο περνάει η ώρα οι πληροφορίες μιλούν για εκατόμβη νεκρών.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2021-10/Kunduz-wounded.jpg.webp?itok=ycsS8aZQ

Ανταποκριτής του Iran International ανέφερε μάλιστα, στο Twitter ότι σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν κατά την επίθεση.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα εάν πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας, ή τοποθέτηση εκρηκτικών στον χώρο.

Στο Video η στιγμή της μεγάλης έκρηξης, κατά την ώρα της προσευχής της Παρασκευής, ιερής μέρας των Μουσουλμάνων. Οι εικόνες από το σημείο της τραγωδίας είναι σκληρές.

 

Η έκρηξη σημειώθηκε σε σιιτικό τέμενος στην επαρχία Κουντούζ στη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής της Παρασκευής, που είναι ιερή μέρα για τους Μουσουλμάνους. Το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Reuters να μιλά για δεκάδες νεκρούς και άλλα πρακτορεία να ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων σε περισσότερα από 100. Ίσως & 150.

 

Σύμφωνα με το αφγανικό πρακτορείο ειδησεων  TOLOnews ντόπιοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την έκρηξη, αλλά προς το παρόν δεν έχουν δώσει πληροφορίες για τα αίτια της φρικτής επίθεσης.

 


Οι Ταλιμπάν όπως επισημαίνουν μελετητές, αντιμετωπίζουν μια σταθερά αυξανόμενη απειλή από το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο πολύπαθο Αφγανιστάν, όπου τζιχαντιστές του ISIS έχουν εντείνει το τελευταίο διάστημα τις επιθέσεις.  Ανάμεσά τους και δύο φονικά πλήγμα στην Καμπούλ , χτυπήματα με στόχευση, να αποδυναμώσουν τους αντιπάλους τους, ενώ στο παρελθόν έχουν βάλει στο σταυρόνημά τους, μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων της χώρας.