Προκλητική ρητορική Άγκυρας λίγο πριν τις διερευνητικές - Για παραβιάσεις κατηγορεί την Ελλάδα και μιλά ξανά για τη «Γαλάζια Πατρίδα»

Σε προκλητική ρητορική κατά της χώρας μας, λίγες μάλιστα ώρες πριν την έναρξη του 63ου γύρου διερευνητικών συνομιλιών, προχωρά η Άγκυρα, εμμένοντας στις θέσεις περί «Γαλάζιας Πατρίδας» και κατηγορώντας την Ελλάδα για παραβατική συμπεριφορά.

Λίγο μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Ελλάδα στήνει έναν «τρομοκρατικό διάδρομο» και ότι ο ίδιος δεν μπορεί να μείνει θεατής, ήρθαν και οι τοποθετήσεις των Χουλουσί Ακάρ και Ομέρ Τσελίκ για να ανεβάσουν τους τόνους.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κατηγορεί την Ελλάδα πως προσπάθησε με επιμονή να παραβιάσει περιοχές λίγα μίλια από την Κρήτη και ΝΔ της Κύπρου και παρά τις προειδοποιήσεις επιμένει στις παρενοχλήσεις και στις παραβιάσεις. «Είμαστε υπέρ του διαλόγου», επισημαίνει ωστόσο.

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, αναφέρεται για ακόμη μία φορά στην «Γαλάζια Πατρίδα» τονίζοντας πως αποτελεί την κόκκινη γραμμή για την Τουρκία. « Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Μητέρας Πατρίδας » συνέχισε ο Τσελίκ δηλώνοντας πως «θα κάνουμε τα πάντα και θα πληρώσουμε οποιαδήποτε τίμημα για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας στη Γαλάζια Πατρίδα ».

Μιλώντας λίγο νωρίτερα για την συμπεριφορά της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «έχουμε ένα γείτονα ιδιαίτερα επεκτατικό, για να μην τον χαρακτηρίσω απόλυτα επιθετικό. Και σε αυτόν τον γείτονα απαντάμε όπου χρειαστεί και δημόσια και στον μεταξύ μας διάλογο και στα διεθνή φόρα» και «αποκαλύπτουμε την νεοθομανική της επεκτατικότητα» συμπληρώνοντας πως «με την Τουρκία κανείς πολλές φορές αισθάνεται ότι δεν προσλαμβάνει τι είναι αυτό που επιδιώκει».