Φεύγουν τα τελευταία αεροσκάφη δυτικών από την Καμπούλ - Στο έλεος των Ταλιμπάν όσοι μένουν πίσω

Ολοκληρώνονται σταδιακά οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών από την Καμπούλ, με τη Βρετανία και την Ιταλία να έχουν πραγματοποιήσει ήδη τις τελευταίες πτήσεις από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Το προσωπικό που συμμετείχε στις προσπάθειες απομάκρυνσης από την Καμπούλ όσο περισσότερων ανθρώπων ήταν δυνατόν, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, έκανε ό,τι μπορούσε κάτω από υπερβολικά δύσκολες συνθήκες, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν Στέφανο Ποντεκόρβο.

«Έχουμε καθαρή τη συνείδησή μας…γιατί με ό,τι είχαμε κάναμε ό,τι μπορούσαμε δεδομένων των συνθηκών», δήλωσε ο Ιταλός διπλωμάτης στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Ρώμη.

Ο Ποντεκόρβο, ο οποίος έφυγε χθες από το Αφγανιστάν, με την αναχώρηση της τελευταίας ιταλικής πτήσης, είπε ότι όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση απομάκρυνσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ πέρασαν την διαχωριστική γραμμή μεταξύ εφικτού και ανέφικτου για να μεταφέρουν όλους όσους μπορούσαν εκτός της χώρας.

«Έχουμε αφήσει κάποιους εκεί, τους οποίους δεν εγκαταλείψαμε αλλά εξακολουθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους φέρουμε πίσω στην πατρίδα», τόνισε στους δημοσιογράφους.

Ιταλικά στρατιωτικά αεροσκάφη είχαν μεταφέρει πάνω από 4.800 Αφγανούς εκτός χώρας μέχρι χθες, ανάμεσά τους και περισσότερα από 1.400 παιδιά, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο εξήρε τους Ιταλούς διπλωμάτες και τους στρατιωτικούς αξιωματούχους για τη συνεισφορά τους στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των πολιτών.

«Έχουμε απομακρύνει περισσότερους Αφγανούς σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ», σημείωσε.

Αναχώρησε και το τελευταίο αεροπλάνο της Βρετανίας

Η τελευταία βρετανική πτήση με πολίτες, όπως αναφέρει το iefimerida.gr αναχώρησε ήδη από την Καμπούλ, αφήνοντας πίσω περίπου 150 Βρετανούς και πάνω από 1.000 Αφγανούς, που πλέον βρίσκονται στο έλεος του ακραίου  καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Όπως γράφει η Daily Mail, τα εναπομείναντα αεροσκάφη της RAF στο Αφγανιστάν θα μεταφέρουν πίσω στη Βρετανία στρατιωτικό και διπλωματικό προσωπικό.

Ο Βρετανός πρέσβης στο Αφγανιστάν, σερ Laurie Bristow, είπε: «Είναι ώρα να ολοκληρώσουμε αυτή τη φάση της επιχείρησης, αλλά δεν έχουμε ξεχάσει τους ανθρώπους που πρέπει να φύγουν από την Καμπούλ. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους βοηθήσουμε. Δεν έχουμε ξεχάσει ούτε τους γενναίους πολίτες του Αφγανιστάν. Τους αξίζει να ζουν ειρηνικά και με ασφάλεια».