Δραματική κατάσταση με τις φωτιές στην Τουρκία - 6 νεκροί & εκκενώσεις τουριστικών θερέτρων (Video)

Στη δίνη των πυρκαγιών εδώ και μέρες η Τουρκία, με περισσότερες από 100 φωτιές να έχουν ξεσπάσει την τελευταία εβδομάδα σε όλη τη νότια και τη δυτική Τουρκία, σύμφωνα με το Reuters.

Ο υπουργός Γεωργίας και Δασοκομίας Μπεκίρ Πακντεμιρλί δήλωσε χθες ότι τις τελευταίες τέσσερις ημέρες εκδηλώθηκαν συνολικά 101 πυρκαγιές, εκ των οποίων 91 ήταν υπό έλεγχο.

Η έντονη ζέστη και οι δυνατοί άνεμοι, για πολλούς ευθύνονται για τις τεράστιες πυρκαγιές που κατακαίνε τη γείτονα.

Ο αριθμός των νεκρών από τις φωτιές στην Τουρκία αυξήθηκε σε έξι το Σάββατο, καθώς δύο πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους κατά τις προσπάθειες να σβήσουν τη φωτιά στο Manavgat. Σύμφωνα με τη Daily Sabah οι πέντε από τους έξι έχασαν τη ζωή τους στο Manavgat ενώ υπάρχει και ένας νεκρός στη Μαρμαρίδα. Και οι δύο πόλεις βρίσκονται στις μεσογειακές ακτές της Τουρκίας και αποτελούν τουριστικούς προορισμούς.

Ο υπουργός Υγείας Fahrettin Koca δήλωσε ότι 400 άτομα που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στο Manavgat χρειάστηκε να νοσηλευτούν, όλοι τους όμως έχουν πάρει τώρα εξιτήριο, ενώ 10 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Στη Μαρμαρίδα, 159 άτομα χρειάστηκε να πάνε στο νοσοκομείο, ενώ ένας ακόμη σοβαρά τραυματισμένος πολίτης νοσηλεύεται.

Την ίδια ώρα χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Ο καπνός από τις φωτιές στη δυτική και στη νότια Τουρκία, μάλιστα, έφθασε στο νησί της Κύπρου, 150 χλμ. μακριά, όπως φάνηκε από τις δορυφορικές εικόνες

Οι πυρκαγιές σε όλη την Τουρκία από την Τετάρτη έχουν κάψει δάση και οικισμούς, ενώ ανάγκασαν χωριά και τουριστικούς προορισμούς να εκκενωθούν.

Σε εξέλιξη βρίσκονταν μέχρι χθες φωτιές στις επαρχίες της Αττάλειας, της Μερσίνας και της δυτικής παράκτιας επαρχίας Μούγλα, συμπεριλαμβανομένης εκείνης στο Αλικαρνασσό που ξέσπασε χθες και της κεντρικής επαρχίας Ουσάκ, δήλωσε χθες ο Πακτεμιρλί.

Ορισμένες κατοικημένες περιοχές και ξενοδοχεία εκκενώθηκαν. Χθες, όπως αναφέρει η Dailysabah έγιναν εκκενώσεις ξενοδοχείων στην Αλικαρνασσό, με πανικόβλητους τουρίστες να σπεύσουν στις ακτές για να διασωθούν δια θαλάσσης.

Οι πυρκαγιές είναι συχνές στις περιοχές της Τουρκίας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο κατά τους ξηρούς καλοκαιρινούς μήνες. Ο καύσωνας που χτυπά τη Μεσόγειο αυτή την περίοδο έχει προκαλέσει και άλλες πυρκαγιές, στην Ελλάδα (χθες στην Αχαϊα) και στην Ιταλία χθες όπου επίσης έγιναν εκκενώσεις περιοχών.

Η Τουρκία ωστόσο αφήνει υπόνοιες για εμπρησμό, τον οποίο χρεώνουν μάλιστα σε Κούρδους μαχητές. Ο Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι οι αρχές διερευνούν το ενδεχόμενο «δολιοφθοράς».