Βρετανία: Ο συνωστισμός στο Γουέμπλεϊ μπορεί να προκαλέσει 100.000 κρούσματα Covid ημερησίως

Έκρηξη κρουσμάτων της νόσου Covid-19 καταγράφεται στη Βρετανία καθώς χιλιάδες Βρετανοί κατακλύζουν το γήπεδο «Wembley» εκεί όπου διεξάγεται το Euro 2020, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι ο συνωστισμός των φιλάθλων χωρίς μάσκες και αποστάσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει σε 100.000 ημερήσια κρούσματα μέσα σε δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων του King’s College του Λονδίνου, μέχρι τώρα, τα κρούσματα του κορωνοϊού στη Βρετανία διπλασιάζονται κάθε έξι ημέρες.

Τα κρούσματα της νόσου Covid είναι πλέον κατά 30% υψηλότερα στους άνδρες σε σχέση με τις τις γυναίκες, ενώ η ηλικιακή κατηγορία 18 έως 24 ετών έχει πληγεί περισσότερο, με βάση τα πορίσματα των ειδικών.

Επιπλέον, οι ανεμβολίαστοι Βρετανοί διατρέχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από Covid σε σχέση με όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Σχολιάζοντας τα πορίσματα της έρευνας, ο καθηγητής Steven Riley τόνισε ότι οι άντρες μπορεί να είναι πιο ευεπίφοροι στη νόσο Covid καθώς σπεύδουν στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν το Euro 2020.

Χιλιάδες είναι οι Βρετανοί φίλαθλοι που πέταξαν τις μάσκες και δεν κράτησαν τις απαραίτητες αποστάσεις χθες το βράδυ μετά της νίκη στον ημιτελικό της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου της Βρετανίας επί της Δανίας, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Περισσότεροι από 66.000 Βρετανοί κατέκλυσαν χθες το Wembley την ώρα που στα μεγάφωνα ο εκφωνητής παρότρυνε τους φιλάθλους να παραμένουν στις θέσεις τους καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, να φορούν τις μάσκες τους και να αποφεύγουν τις αγκαλιές στις κρίσιμες φάσεις του αγώνα.

Αλλά οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν καθώς το γήπεδο άρχισε να εκκενώνεται γύρω στις 11 μ.μ., απεικονίζουν εκατοντάδες εκστασιασμένους Βρετανούς από τη νίκη της της ομάδας τους να αγνοούν τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού που έπρεπε να ακολουθήσουν τους τελευταίους 16 μήνες.

Κορυφαίοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το ευρωπαικό κύπελλο ποδοσφαίρου έχει οδηγήσει σε εκτίναξη του αριθμού των κρουσμάτων της νόσου Covid που θα μπορούσαν να αγγίξουν ακόμη και τις 100.000 ημερησίως μέχρι τις 19 Ιουλίου, «Ημέρα Ελευθερίας» για τους Βρετανούς.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει ανακοινώσει ότι την 19η Ιουλίου θα αρθούν τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα κατά της νόσου Covid.

Την ίδια ώρα, τα κρούσματα του κορωνοϊού στη Βρετανία έχουν τετραπλασιαστεί από τον Ιούνιο, όπως επισημαίνουν ερευνητές του Imperial College London.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το Euro 2020 δίνει την ευκαιρία στους άνδρες να συγκεντρώνονται σε παμπ και σπίτια για να παρακολουθήσουν την πορεία της ομάδας τους.

Αλλά με την Αγγλία να προετοιμάζεται για τον πρώτο μεγάλο τελικό της σε 55 χρόνια, όταν θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Ιταλία την Κυριακή, ελλοχεύει ο κίνδυνος ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω.

«Πιστεύω ότι ο βαθμός κοινωνικοποίησης ανδρών και γυναικών πιθανόν ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. H παρακολούθηση των ποδοσφαιρικών αγώνων του Euro έχει ως αποτέλεσμα οι άνδρες να έχουν περισσότερη κοινωνική δραστηριότητα από το συνηθισμένο», προειδοποιεί ο καθηγητής Στίβεν Ρίλει.

«Αν έπρεπε να κάνω υποθέσεις για τον αντίκτυπο του Εuro, θα σκεφτόμουν πρώτα για την αυξημένη πιθανότητα ότι οι άνθρωποι συνωστίζονται σε εσωτερικούς χώρους».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει παραδέχτηκε ότι τα ημερήσια κρούσματα του κορωνοιού θα μπορούσαν να φθάσουν τις 50.000 μέχρι να ανοίξει ξανά η χώρα στις 19 Ιουλίου, ενώ ο νέος υπουργός Υγείας Σαγίντ Τζαβίντ είχε προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει περίπου 100.000 ημερήσια κρούσματα έως τον Αύγουστο.