«Αντίποινα» από αεροπορικές εταιρείες στην Λευκορωσία-Ποιες της «γυρνούν την πλάτη»

Ότι θα παρακάμπτουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας μετά την  κίνηση του καθεστώτος Λουκασένκο να υποχρεώσει αεροσκάφος της Ryanair, που εκτελούσε την πτήση Αθήνα-Λιθουανία, να προσγειωθεί στο Μινσκ προκειμένου να συλληφθεί ο 26χρονος δημοσιογράφος, Ρομάν Προτάσεβιτς, ανακοινώνουν σταδιακά όλο και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες.

Ειδικότερα, ήδη η γερμανική Lufthansa ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι διακόπτει τις πτήσεις της στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

«Λόγω της παρούσης κατάστασης, διακόπτουμε προς το παρόν τις επιχειρήσεις μας στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας», ανέφερε η γερμανική εταιρεία σε ανακοίνωσή που έστειλε προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

Νωρίτερα μέσα στη μέρα,  η Λετονική AirBaltic ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αποφεύγει την είσοδο στον λευκορωσικό εναέριο χώρο έως ότου η κατάσταση ξεκαθαρίσει ή ληφθεί μία απόφαση από τις αρχές.

Παράλληλα, ανάλογη στάση υιοθέτησαν και οι Σκανδιναβικές Αερογραμμές, οι οποίες θα ανασχεδιάσουν τις δύο εβδομαδιαίες πτήσεις από το Οσλο στο Κίεβο, παρακάμπτοντας τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

«Η ασφάλεια παραμένει πάντοτε η ύψιστη προτεραιότητά μας. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις σε συνδυασμό με τις σκανδιναβικές και ευρωπαϊκές αεροπλοϊκές αρχές», προσέθεσε η SAS.

Η Avia Solutions Group, με έδρα την Κύπρο, δημοσιοποίησε επίσης  ότι οι εταιρίες της στη Βαλτική δεν θα χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, ενώ και η χαμηλού κόστους Ουγγρική Wizz Air (WZZAF) ανακοίνωσε παράκαμψη του ίδιου εναερίου χώρου.