Το Facebook επεκτείνει τον αποκλεισμό του Τραμπ από την πλατφόρμα

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα παραμείνει αποκλεισμένος από το να πραγματοποιεί αναρτήσεις στο Facebook, όπως αποφάσισε η ανεξάρτητη επιτροπή παρακολούθησης περιεχομένου της ομώνυμης εταιρείας, σε μια απόφαση που επεκτείνει τον αποκλεισμό του πρώην αρχηγού του αμερικανικού κράτους από το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Τραμπ συνηθίζει να επικοινωνεί με τους πολιτικούς οπαδούς του και να επιτίθεται στους αντιπάλους του μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που δεν σταμάτησε ούτε κατά τα τέσσερα χρόνια της προεδρίας του.

Η απόφαση του συμβουλίου είναι δεσμευτική, ωστόσο καλεί την Facebook να επανεξετάσει το ζήτημα εντός έξι μηνών. Ο Τραμπ παραμένει αποκλεισμένος και από το αγαπημένο του Twitter, το οποίο τού είχε επιβάλει απαγόρευση αναρτήσεων και στη συνέχεια είχε απενεργοποιήσει τον λογαριασμό του μετά την επίθεση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ από οπαδούς του τότε προέδρου της χώρας στις 6 Ιανουαρίου.

“Όπως δηλώσαμε τον Ιανουάριο, θεωρούμε ότι η απόφασή μας ήταν αναγκαία κακ ορθή και χαιρόμαστε που το ανεξάρτητο συμβούλιο αναγνώρισε ότι οι εντελώς πρωτοφανείς συνθήκες δικαιολόγουσαν το έκτακτο αυτό μέτρο”, ανέφερε σε ανάρτηση σε ιστολόγιό της η Facebook, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Το Εποπτικό Συμβούλιο της Facebook σημειώνει ότι οι επαναλαμβανόμενες αιτιάσεις του Τραμπ περί “νοθείας στις εκλογές” του περασμένου Νοεμβρίου στις ΗΠΑ “δημιουργούν σημαντικό κίνδυνο εκδήλωσης βίας”.

Το Facebook μπορεί πλέον είτε να επαναφέρει τον λογαριασμό του Τραμπ, είτε να τον διαγράψει οριστικά ή να θέσει συγκεκριμένο όριο στην αναστολή λειτουργίας του, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, ανέφερε ο Μάικλ ΜακΚόνελ, συμπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου.

Επίθεση κατά της εταιρείας εξαπέλυσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Κέβιν ΜακΚάρθι, σημειώνοντας ότι η πλατφόρμα ενδιαφέρεται περισσότερο να λειτουργεί ως “μηχανισμός συγκέντρωσης πολιτικής ισχύος για τους Δημοκρατικούς” παρά ως “μέσο ελευθερίας του λόγου και ελεύθερης συζήτησης”.