Ερντογάν σε Μέρκελ: Η Ελλάδα πρέπει να ενθαρρυνθεί περισσότερο για έναν βιώσιμο διάλογο με την Τουρκία

O πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποίησε σήμερα τηλεδιάσκεψη με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, κατά τη οποία μεταξύ άλλων θα συζητηθούν και οι σχέσεις της ΕΕ με την Άγκυρα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, την οποία επικαλείται η Καθημερινή, ο Τούρκος πρόεδρος ευχήθηκε η έκθεση η οποία θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο σχετικά με την Τουρκία να έχει θετική και αντικειμενική στάση απέναντι στη χώρα του.

Παράλληλα, στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν θέματα όπως το προσφυγικό και η απελευθέρωση της βίζας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατέστησε μάλιστα σαφές ότι οι σχέσεις Άγκυρας-Βρυξελλών δεν πρέπει να πληγούν από τις χώρες που δεν καταλαβαίνουν την αξία τους και ζήτησε να γίνουν προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αντιθέτως μίλησε για σταθερότητα και συνεργασία, σημειώνοντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να ενθαρρυνθεί περισσότερο για έναν βιώσιμο διάλογο με την Άγκυρα.

Επικοινωνία Ερντογάν-Ντράγκι

Νωρίτερα μέσα στη μέρα, ο Ερντογάν συνομίλησε και με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν από την προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης,

Ειδικότερα, στο ανακοινωθέν της ιταλικής κυβέρνησης σημειώνονται τα εξής: «Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε σήμερα αναλυτική τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνομιλία επικεντρώθηκε στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, στην ημερήσια διάταξη στην επόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και στην Λιβύη, όπως και στις παγκόσμιες προκλήσεις και στις προτεραιότητες της ιταλικής προεδρίας του G20. Συζητήθηκαν, επίσης, οι διμερείς σχέσεις, οι σχέσεις με πολυμερές επίπεδο και εκφράσθηκε ανησυχία για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία».