Αποκλείεται ο πόλεμος

Πριν τη νέα συνάντηση των τεσσάρων ΥΠΕΞ στο Παρίσι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε απίθανο το σενάριο πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Παράλληλα ο ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) αναφέρει ότι η εκεχειρία οδήγησε στην μείωση των συγκρούσεων στις ανατολικές επαρχίες της χώρας. Λόγω της ύπαρξης συρράξεων, ωστόσο,, δεν έχουν αποσυρθεί τα βαρέα όπλα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΑΣΕ, Λαμπέρτο Ζανιέρ, τόνισε ότι μετά την έναρξη της εκεχειρίας ο αριθμός των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία “έχει μειωθεί σημαντικά”. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι συνεχίζονται, ενώ δήλωσε πως επιθέσεις σημειώνονται στα νότια των εμπόλεμων περιοχών και στο Ντελμπάτσεβε.

Σήμερα (24/2), οι Υπουργοί Εξωτερικών Ουκρανίας, Ρωσίας, Γερμανίας και Γαλλίας συναντώνται εκ νέου στο Παρίσι για διαβουλεύσεις

Μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση ο Πρόεδρος χαρακτήρισε την περίπτωση πολέμου με την Ουκρανία “σενάριο Αποκάλυψης που δεν είναι πιθανό και ελπίζω ότι δεν θα συμβεί ποτέ”. Ακολούθως επισήμανε ότι η Ρωσία και η Ευρώπη δεν ενδιαφέρονται για πόλεμο. Επίσης, εξήγησε πως όσο τηρούνται οι όροι της συμφωνίας του Μινσκ ο ίδιος είναι “πεπεισμένος πως η κατάσταση θα εξομαλυνθεί σταδιακά”.

Όπως είπε, μετά την συμφωνία του Μινσκ υπάρχουν “σημάδια” βελτίωσης της σχέσης με την Γαλλία και τη Γερμανία. Ο Πούτιν εξέφρασε δυσμενή κρίση σχετικά με δηλώσεις του ουκρανού Προέδρου αναφορικά με την επιστροφή της Κριμαίας και με την παρέμβαση ρώσων αξιωματούχων στις περυσινές διαδηλώσεις στο κέντρο του Κιέβου.

Ο Πούτιν κάλεσε τον Ποροσένκο να δημιουργήσουν πολιτισμένες σχέσεις με τους πληθυσμούς της ανατολικής Ουκρανίας αλλά και να απέχει από “ρεβανσιστικές” απόπειρες επιστροφής της Κριμαίας στη Ουκρανία.