Κάθετος ο Μπόρις Τζόνσον: Είμαστε οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των Γλυπτών του Παρθενώνα

O πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα ”ΤΑ ΝΕΑ”. Στο πλαίσιο αυτής, ο ίδιος, που δηλώνει μάλιστα λάτρης της ελληνικής ιστορίας, εκφράζει την επιθυμία και πρόθεσή του να «αναζωογονήσει» τις σχέσεις με τη χώρα μας, ενισχύοντας τη διακρατική συνεργασία σε τομείς όπως η εκπαίδευση και ο πολιτισμός, μην αφήνοντας, ωστόσο, κανένα περιθώριο για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Απαντώντας σε σχέση με το πώς η Βρετανία θα μπορούσε να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα στη μετά Brexit εποχή, ανέφερε ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εταιρικής σχέσης η οποία βασίζεται στους κοινούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, με τη διαφορά ότι η Βρετανία έχει πλέον ανεξάρτητη φωνή ώστε να μπορεί να μιλήσει για τα πράγματα που την ενδιαφέρουν.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, η ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών που γίνεται χάρη στους χιλιάδες Έλληνες που μεταβαίνουν στη χώρα του για σπουδές ή εργασία, κάνει τη Βρετανία και γενικά τον κόσμο καλύτερο, σημειώνοντας ότι οι τελευταίοι 12 μήνες απέδειξαν ότι η σχέση μεταξύ Ελλάδας-Βρετανίας είναι χτισμένη σε γερά θεμέλια.

jon66

Ως προς το ζήτημα αυτό, διευκρίνισε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών ανταλλάσσουν επιδημιολογικά δεδομένα και συνεργάζονται στο πεδίο της επιβολής ταξιδιωτικών περιορισμών με στόχο να διατηρηθεί η ασφάλεια των πολιτών. «Η ετήσια αξία της εμπορικής σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας ανέρχεται σε 6,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει πολλά πράγματα που μπορεί να σας εκπλήξουν», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο Μπόρις Τζόνσον ρωτήθηκε παράλληλα και για το αν υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στον γενέθλιο τόπο τους, με αφορμή και την προσωπική έκκληση για επανένωσή τους που του έχει απευθύνει ο πρωθυπουργός της χώρας μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω συνέντευξης στην εφημερίδα «Observer». Ο Βρετανός πρωθυπουργός απαντά με κάθετο τρόπο, υπογραμμίζοντας ότι αυτά έχουν αποκτηθεί νομίμως από την χώρα του. Ειδικότερα, ως προς το ζήτημα αυτό αναφέρει τα εξής:

«Αντιλαμβάνομαι τα έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού – και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη – για το θέμα αυτό. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση έχει μια σταθερή και μακροχρόνια θέση για τα Γλυπτά: αποκτήθηκαν νομίμως από τον λόρδο Έλγιν, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή. Ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου, από τότε που (σ.σ.: τα Γλυπτά) περιήλθαν στην κατοχή τους».

Υπουργείο Πολιτισμού: Η Ελλάδα δεν αποδέχεται νόμιμη κατοχή, νομή και κυριότητα των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο

«Η Ελλάδα δεν αποδέχεται νόμιμη κατοχή, νομή και κυριότητα των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο», ανέφερε μεταξύ άλλων το υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωσή του, απαντώντας στις σχετικές δηλώσεις του Βρετανού Πρωθυπουργού.

Αναλυτικά η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ:

«Από τη δήλωση του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας κ. Boris Johnson αντιλαμβανόμεθα ότι δεν έχει ενημερωθεί από τις υπηρεσίες του, για τα νέα ιστορικά δεδομένα της Οθωμανοκρατίας, από τα οποία τεκμαίρεται ότι δεν υπήρξε νόμιμη κτήση από τον λόρδο Έλγιν των Γλυπτών του Παρθενώνα και συνεπώς ούτε από το Βρετανικό Μουσείο. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορεί να προσκομίσει τα απαραίτητα τεκμήρια προκειμένου να ενημερωθεί ο βρετανικός λαός ότι το Βρετανικό Μουσείο κατέχει τα Γλυπτά παρανόμως.

Η Ελλάδα δεν αποδέχεται νόμιμη κατοχή, νομή και κυριότητα των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο. Ο Παρθενώνας, ως σύμβολο της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Δυτικού Πολιτισμού εκπέμπει πανανθρώπινες αξίες. Προς την κατεύθυνση αυτή οφείλουμε να εργαστούμε όλοι».