Θετικοί οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέναντι στο πιστοποιητικό εμβολιασμού-Διαθέσιμο ίσως και πριν το καλοκαίρι
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ότι «όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού», δείχνοντας πλέον μια πιο θετική στάση σε σχέση με την υλοποίηση της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ειδικότερα, μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, η Μέρκελ υποστήριξε ότι τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού, που θα επιτρέπουν τα ταξίδια στην Ευρώπη παρά την πανδημία, πιθανότατα θα είναι διαθέσιμα πριν από το καλοκαίρι, σύμφωνα με το Reuters.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι ηγέτες της ΕΕ πλησίασαν πιο κοντά στη συμφωνία για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, η Μέρκελ φέρεται να εμφανίστηκε πιο ανοικτή απέναντι στα πιστοποιητικά, σύμφωνα με δύο πηγές, ωστόσο, στάθηκε στις νομικές επιπτώσεις.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, φάνηκε πιο σκεπτικός, εκφράζοντας ανησυχίες για ακόμη άγνωστους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων της διάρκειας ανοσίας του εμβολίου, της μεταδοτικότητας όσων έχουν εμβολιαστεί, καθώς και νομικά και ηθικά ζητήματα σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με δύο άτομα, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.
Κ. Μητσοτάκης: Τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα πιστοποιούν την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων
Στην ανάγκη δημιουργίας των πιστοποιητικών εμβολιασμού αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά την παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα πιστοποιούν την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Στην τηλεδιάσκεψη της πρώτης ημέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισα ότι τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα πιστοποιούν την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Θεωρώ πως όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις για θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, τόσο καλύτερα για την ΕΕ. pic.twitter.com/zM8BlU9Ohy
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) February 25, 2021
Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, εξήγησε ότι το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά, αντιθέτως, θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα. Η διευκόλυνση των μετακινήσεων δεν αφορά μόνο τις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών, αλλά επίσης τις αερομεταφορές και τους κλάδους της φιλοξενίας.