Έπιασε δουλειά ο Τζο Μπάιντεν: "Ξήλωσε" ήδη τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις Τραμπ (Video)

Μετά από μία τετραετία διχασμού και αμφισβήτησης από το προκατόχό του, Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ ορκίστηκε μαζί με την Κάμαλα Χάρις, πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρο την ιστορία της χώρας, σε μία ιδιαίτερα συγκινητική τελετή εντελώς διαφορετική απ’ ότι είχαν συνηθίσει στη χώρα  και που σηματοδότησε την «αλλαγή σελίδας», την οποία επιθυμούν οι Αμερικανοί.

Στην κατεύθυνση αυτή της επούλωσης των πληγών, όπως υποσχέθηκε ο νέος πρόεδρος ξεκίνησε αμέσως δουλειά, στο Οβάλ Γραφείο, όπου τηρώντας την υπόσχεσή του, να ανακαλέσει σειρά αμφιλεγόμενων και ακραίων διαταγμάτων του Ντόναλντ Τραμπ.

Μεταξύ των διαταγμάτων που υπέγραψε την πρώτη κιόλας ημέρα της θητείας του και της ανάληψης των καθηκόντων του, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, υπέγραψε και το διάταγμα επανένταξης στη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, μία απόφαση που χαιρέτισαν ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και η Ε.Ε.

Τα διατάγματα που υπέγραψε ο Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν υπέγραψε από το Οβάλ γραφείο συνολικά 17 εκτελεστικά διατάγματα. Πρόκειται για διατάγματα, από τα οποία πολλά καταργούν σκληρές πολιτικές του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, ως προς το ζήτημα της μετανάστευσης.

Ωστόσο ειδικοί σημειώνουν πως θα χρειαστούν μήνες, αν όχι περισσότερο, για να αρθούν οι φραγμοί που επιβλήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Το πρώτο διάταγμα που υπέγραψε ήταν η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια, ενώ σημαντικότερο όλων θεωρείται το διάταγμα που σήμανε τις διαδικασίες για την επιστροφή των ΗΠΑ στην Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Ενα άλλο διάταγμα ανακαλεί την άδεια κατασκευής του αμφιλεγόμενου πετρελαιαγωγού Keystone X.

O Μπάιντεν με φακέλους διαταγμάτων στο οβάλ γραφείο

Τα εκτελεστικά διατάγματα συμπεριλαμβάνουν επίσης:

  • Την άμεση άρση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων που είχαν επιβληθεί σε 13 χώρες, με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό, αρκετές στην Αφρική.
  • Τον τερματισμό της οικοδόμησης τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.
  • Την άρση της απαγόρευσης να συμπεριλαμβάνονται οι παράτυποι μετανάστες στις απογραφές πληθυσμού με τις οποίες ορίζονται οι εκλογικές περιφέρειες.

Ο νέος πρόεδρος υπέγραψε επίσης υπόμνημα με το οποίο δίνει οδηγία στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας και στο υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσουν σε ενέργειες για να παραταθεί το πρόγραμμα DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), το οποίο προστατεύει από την απέλαση παράτυπους μετανάστες που μπήκαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά, ενώ κατάργησε εκτελεστικό διάταγμα του προκατόχου του που απαιτούσε πολύ πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική πέραν των συνόρων.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας ανέφερε αμέσως μετά ότι τερματίζει ένα πολύ αμφιλεγόμενο πρόγραμμα, που είχε βαφτιστεί Πρωτόκολλα Προστασίας Μεταναστών (Migrant Protection Protocols, MPP) και υποχρέωσε πάνω από 65.000 αιτούντες άσυλο να περιμένουν στο Μεξικό τις αποφάσεις των ειδικών δικαστηρίων για ζητήματα μετανάστευσης όσον αφορά τις αιτήσεις τους.

Μορατόριο στις απελάσεις μεταναστών για 100 ημέρες

Η νέα κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν θα αναστείλει τις απελάσεις ορισμένων κατηγοριών παράτυπων μεταναστών για εκατό ημέρες, προκειμένου να εξασφαλίσει πως θα υπάρξει «δίκαιη και αποτελεσματική» εφαρμογή της νομοθεσίας για το ζήτημα, ενώ συναφώς θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια των συνόρων με το Μεξικό και στην αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αναφέρει υπόμνημα του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας που συντάχθηκε χθες βράδυ.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα κήρυττε μορατόριο των απελάσεων.

Ωστόσο ο νέος πρόεδρος δεν έχει κάνει ακόμη σαφή τα σχέδιά του για τη διαταγή που είχε εκδοθεί από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) τον Μάρτιο του 2020, που επιτρέπει στις αμερικανικές αρχές να απελαύνουν πρακτικά σχεδόν όλους τους μετανάστες που περνούν παράτυπα τα σύνορα.

Αφότου εκδόθηκε η διαταγή αυτή περίπου 380.000 άνθρωποι έχουν επαναπροωθηθεί στις πατρίδες τους ή στο Μεξικό, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τα τελωνεία και τη φύλαξη των συνόρων (Customs and Border Protection, CBP).

Ο μέλλων Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους ότι θα ήταν «ασύνετο» οι μετανάστες να προσπαθήσουν να φθάσουν στα σύνορα των ΗΠΑ επί του παρόντος, διότι οι δυνατότητες επεξεργασίας αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου είναι περιορισμένες.

«Σκοπεύουμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση, αλλά αυτό θα πάρει αρκετό χρόνο», εξήγησε.

Στην κεντρική Αμερική σχηματίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες καραβάνια μεταναστών που ήθελαν να φθάσουν στα σύνορα μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, αλλά διαλύθηκαν βίαια.

Ο κ. Μπάιντεν υπέγραψε χθες Τετάρτη εκτελεστικά διατάγματα ώστε να καταργηθούν σκληρές πολιτικές του προκατόχου του για το ζήτημα της μετανάστευσης· όμως θα χρειαστούν μήνες, αν όχι περισσότερο, για να αρθούν οι φραγμοί που επιβλήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Παράλληλα, έστειλε στο Κογκρέσο σχέδιο νόμου που θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να αποκτήσουν αμερικανική υπηκοότητα εκατομμύρια μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα παράτυπα. Σχεδιάζει να προχωρήσει σε περαιτέρω κινήσεις προσεχώς.

Ανάμεσα στα μέτρα που θα εξετάσει είναι πιθανόν η κατάργηση διάταξης που έκανε δυσκολότερο για τους φτωχότερους μετανάστες να εξασφαλίζουν άδειες μόνιμης παραμονής.