Δραματική αύξηση των δολοφονιών δημοσιογράφων στις ΗΠΑ για «αντίποινα»

Σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων, ο αριθμός των δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν το 2020 λόγω της δουλειάς τους υπερδιπλασιάστηκε, καθώς καταγράφηκαν 21 φόνοι για «αντίποινα», έναντι 10 την προηγούμενη χρονιά.

Το Μεξικό παραμένει σταθερά μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου για τους ανθρώπους του Τύπου. Συγκεκριμένα, φέτος καταγράφηκαν τουλάχιστον πέντε δολοφονίες δημοσιογράφων, εκ των οποίων οι τέσσερις έγιναν για «αντίποινα», όπως ανέφερε η CPJ σε σχετική στην ανακοίνωσή της.

Οι δημοσιογράφοι που «χάθηκαν» σε μάχες

Παρά το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι υποψίες βαρύνουν εγκληματικές συμμορίες, η Επιτροπή υπενθυμίζει την εκτέλεση για εκφοβισμό του Ιρανού αντιπολιτευόμενου δημοσιογράφου Ρουχολάχ Ζαμ στις 12 Δεκεμβρίου, ο απαγχονισμός του οποίου προκάλεσε παγκόσμιο σοκ. Ο Ζαμ κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε ενεργά στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις τον χειμώνα του 2017-18 στο Ιράν.

Εξαιτίας της πανδημίας και του περιορισμού στις μετακινήσεις, ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν σε μάχες ή σε ανταλλαγή πυρών φέτος ήταν ο χαμηλότερος από το 2000. Σημειώνεται ότι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου είχαν αναφερθεί τρεις θάνατοι, όλοι τους στη Συρία, από αεροπορικές επιδρομές που αποδίδονται στις ρωσικές δυνάμεις. Άλλοι έξι δημοσιογράφοι, οι δύο εξ αυτών στο Ιράκ, σκοτώθηκαν ενώ συμμετείχαν σε «επικίνδυνες» αποστολές.

Το 2020 30 εκπρόσωποι του Τύπου έφυγαν από τη ζωή σε όλο τον κόσμο

Συνολικά φέτος έχασαν τη ζωή τους 30 εκπρόσωποι του Τύπου παγκοσμίως. Από αυτούς οι 21 θεωρείται ότι έπεσαν θύματα «αντιποίνων».

«Το γεγονός ότι οι δολοφονίες αυξάνονται και ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ φέτος είναι η σαφής ένδειξη ότι η ελευθερία του Τύπου δέχεται πρωτόγνωρη επίθεση, εν μέσω της πανδημίας, σε μια περίοδο που η πληροφόρηση είναι ουσιαστικής σημασίας», επεσήμανε ο εκτελεστικός διευθυντής της CPK, Τζόελ Σάιμον, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για να αναστρέψουμε αυτήν την φρικτή τάση».