Στις 16 Δεκεμβρίου η ετυμηγορία για τη σφαγή στο Charlie Hebdo: Τι πρότειναν οι εισαγγελείς

Κανείς στον κόσμο δεν θα ξεχάσει την 7η Ιανουαρίου του 2015, όταν δύο ένοπλοι ισλαμιστές, τα αδέλφια Σερίφ και Σαΐντ Κουασί, εισέβαλαν στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι και σκόρπισαν το θάνατο, σκοτώνοντας 12 άτομα, μεταξύ των οποίων κορυφαίους σκιτσογράφους της Γαλλίας, και τραυματίζοντας έντεκα ακόμα ανθρώπους.

Ξεκίνησε η δίκη για το Charlie Hebdo | Πολιτική | DW | 02.09.2020

Οι φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης σκοτώθηκαν στις 9 Ιανουαρίου από την αστυνομία στο ανθρωποκυνηγητό που ακολούθησε, ενώ γνωστοί τους, συνδεδεμένοι με το ISIS, είχαν επιτεθεί σε εβραϊκό σουπερμάρκετ στις 9 Ιανουαρίου, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα και κρατώντας ομήρους άλλα 15, προτού επέμβει η αστυνομία και σκοτώσει τον έναν δράστη, τον Αμεντί Κουλιμπαλί.

Charlie Hebdo: Ξεκίνησε η δίκη των 14 συνεργών της αιματηρής επίθεσης - Κόσμος | News 24/7

Εισήγηση για βαρύτατες ποινές

Τώρα, στη δίκη που διεξάγεται για τις επιθέσεις, οι εισαγγελείς της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ζήτησαν βαρύτατες ποινές για τα 14 άτομα που είναι παρόντα στο δικαστήριο, καθώς και για τρία άτομα που δικάζονται in absentia.

Συγκεκριμένα, οι εισαγγελείς ζήτησαν ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αναστολής για τον «εγκέφαλο» της επίθεσης, Αλί Ριζά Πολάτ. Όπως ήταν αναμενόμενο, και για τους περισσότερους από τους 14 κατηγορούμενους, ζητήθηκε η επιβολή αυστηρότατων ποινών.

Charlie Hebdo: Ξεκίνησε η δίκη των 14 συνεργών της αιματηρής επίθεσης - Κόσμος | News 24/7

Στις 16 Δεκεμβρίου, η ετυμηγορία

Από τους απόντες, ζητήθηκε η επιβολή ποινής 30 ετών κάθειρξης στη σύζυγο του τρομοκράτη Αμεντί Κουλιμπαλί, για τον ρόλο της στις επιθέσεις. Η Χαγιάτ Μπουμεντιέν δικάζεται ερήμην και σύμφωνα με τις αρχές έπαιξε κομβικό ρόλο στην προετοιμασία και τον συντονισμό των επιθέσεων τόσο στο Charlie Hebdo όσο και στο εβραϊκό σουπερμάρκετ.

Ξεκίνησε η δίκη για το Charlie Hebdo | Πολιτική | DW | 02.09.2020

«Η ισόβια κάθειρξη που ζητήθηκε για τον Αλί Ριζά Πολάτ αυτό το πρωί είναι ό,τι περίμεναν οι εντολείς μου και φυσικά αυτό που φαινόταν με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία. Θα δούμε την ετυμηγορία του δικαστηρίου που αναμένεται στις 16 Δεκεμβρίου», είπε ο Ελί Κορχιά, δικηγόρος των δύο υπαλλήλων του σουπερμάρκετ.