Ο Σι Τζινπίνγκ αναγνώρισε τη νίκη Μπάιντεν: «Προσδοκούμε σε αμοιβαίο σεβασμό & αμοιβαία επωφελή συνεργασία»

Τρεις εβδομάδες από την ολοκλήρωση των πολύκροτων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και τελικά το Πεκίνο έσπασε την επιφυλακτική σιωπή του και… ο «δράκος» μίλησε.

Ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, έστειλε επιτέλους μήνυμα συγχαρητηρίων στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με υποσημείωση περί αμοιβαιότητας σεβασμού και συμφερόντων.

Βέβαια, το ΥΠΕΞ της Κίνας είχε συγχαρεί τον Μπάιντεν από τις 13 του μήνα, ωστόσο, ο Σι, παρακολουθώντας τις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ σε νομικό επίπεδο, με τις οποίες αμφισβητούσε το αποτέλεσμα των εκλογών, προτίμησε να περιμένει λίγο περισσότερο, πριν αναγνωρίσει τον νέο συνομιλητή του στην Ουάσινγκτον.

Ο «δράκος» μίλησε: Το μήνυμα Σι Τζινπίνγκ στον Τζο Μπάιντεν

Παρά ταύτα, ο πρόεδρος της Κίνας, στο μήνυμά του προς τον Τζο Μπάιντεν έδειξε να επιχειρεί να χαράξει έναν «οδικό χάρτη» για την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών, μετά την αναταραχή στις σχέσεις τους που προκάλεσε ο Ντόναλντ Τραμπ, όταν κήρυξε εμπορικό πόλεμο στην Κίνα.

«Η προώθηση μιας υγειούς και σταθερής πορείας στις σινοαμερικανικές σχέσεις, όχι μόνο υπηρετεί βασικά συμφέροντα των λαών των δύο χωρών, αλλά απαντά και στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας», σημείωσε ο Σι, προσθέτοντας ότι ελπίζει οι δύο πλευρές «να διατηρήσουν το πνεύμα της μη-σύγκρουσης, μη-αντιπαράθεσης, αμοιβαίου σεβασμού και επικερδούς συνεργασίας, να επικεντρωθούν στη συνεργασία, να διαχειριστούν τις διαφορές τους […] και να ενωθούν με την διεθνή κοινότητα για να προωθήσουν τον υψηλό σκοπό της παγκόσμιας ειρήνης και ανάπτυξης».

Ποιες οι προθέσεις Μπάιντεν

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο Μπάιντεν δεν έχει δείξει ότι επιθυμεί οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας να επιστρέψουν στην προ Τραμπ εποχή. Αντιθέτως, ζητήματα όπως το status του Χονγκ Κονγκ, οι σχέσεις με την Ταϊβάν, αλλά και το εμπόριο έχουν κάνει συχνά την εμφάνισή τους στις προεκλογικές του ομιλίες.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα επιχειρήσει αν μην τι άλλο, να ηρεμήσει κάπως τα νερά, καθώς η σύγκρουση Ουάσινγκτον-Πεκίνου προκαλεί αναταραχές σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.