Δημοσκόπηση CNN: Υπέρ του Μπάιντεν, 6 στους 10 Αμερικανούς ψηφοφόρους

Έξι στους δέκα ψηφοφόρους δήλωσαν ότι θεωρούν τον Τζο Μπάιντεν νικητή του μεγάλου debate της Τρίτης, ενώ μόλις το 28% θεωρεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, υπερτερεί σύμφωνα με δημοσκόπηση της SRSS για λογαριασμό του CNN.

Σε συνεντεύξεις με τους ίδιους τηλεθεατές πριν την έναρξη του debate, το 56% είχε δηλώσει ότι περίμενε να τα πάει καλύτερα ο Μπάιντεν, ενώ το 43% είχε πιο μεγάλες προσδοκίες για τον Τραμπ.

Επιπλέον, το 65% βρήκε τις απαντήσεις του Μπάιντεν ειλικρινέστερες σε σχέση με του Τραμπ, ο οποίος έπεισε ένα 29% των ψηφοφόρων.

Το 69% θεώρησε ότι οι προσωπικές επιθέσεις του Μπάιντεν εναντίον του Τραμπ ήταν δικαιολογημένες, με μόλις ένα 32% να τάσσεται υπέρ του Τραμπ και των δικών του επιθέσεων στον αντίπαλό του.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι τηλεθεατές που παρακολούθησαν το debate φάνηκε να ήταν περισσότερο κομματικοποιημένοι από το σύνολο των Αμερικανών ψηφοφόρων, καθώς μόνο ένα 36% τους δήλωσε ότι δεν μεροληπτεί υπέρ κάποιας παράταξης, ενώ, όσον αφορά τους ψηφοφόρους στις ΗΠΑ γενικότερα, αμερόληπτο δηλώνει ένα 40%.

Ακόμη, το ποσοστό των Δημοκρατικών που παρακολούθησαν το debate ήταν μεγαλύτερο από το ποσοστό των Δημοκρατικών ψηφοφόρων στις εκλογές.

Συγκεκριμένα, το 39% των θεατών δήλωσαν Δημοκρατικοί, έναντι ενός 25% υποστηρικτών των Ρεπουμπλικανών.

Όσον αφορά τα θέματα που συζητήθηκαν, το 66% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ των απόψεων του Μπάιντεν σχετικά με τη φυλετική ανισότητα (έναντι ενός 29% που υποστηρίζει τον Τραμπ) και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (ο Τραμπ εκεί κέρδισε την εμπιστοσύνη του 32% των τηλεθεατών).

Σχετικά με τον κορωνοϊό και την διαχείριση της πανδημίας, ο Μπάιντεν κατάφερε να πείσει το 64% των θεατών και ο Τραμπ το 34%,  ενώ όσον αφορά τις επιλογές υποψηφίων για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το 54% έδειξε να προτιμάει αυτές του Μπάιντεν και το 43% αυτές του Τραμπ.

Ωστόσο, όσον αφορά την οικονομία, οι ψηφοφόροι που παρακολούθησαν το debate διχάστηκαν, με το 50% να πείθεται από το Μπάιντεν και το 48% από τον Τραμπ.

Συνολικά, το 63% δήλωσε ότι προτιμά το σχέδιο του Μπάιντεν για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας (το 30% προτιμά το σχέδιο του Τραμπ), ενώ το 55% φαίνεται να τον θεωρεί ισχυρότερο ηγέτη (ο Τραμπ θεωρήθηκε ισχυρότερος από το 43% των τηλεθεατών).

Η πλειοψηφία των τηλεθεατών (το 57%) είπε ότι το debate δεν θα επηρεάσει την ψήφο τους, ενώ η μειοψηφία που επηρεάστηκε από τη συζήτηση των δύο υποψηφίων είπε ότι είναι πιθανότερο να ψηφίσει υπέρ του Μπάιντεν (32%) παρά του Τραμπ (11%).

Ωστόσο, οι προβληματισμοί σχετικά με την υποψηφιότητα του Μπάιντεν για την Προεδρία των ΗΠΑ εν γένει  θεωρήθηκαν πιο βάσιμοι από την πλειοψηφία των θεατών (59%) ,  σε σχέση με αυτή του Τραμπ (37%).

Τέλος, πριν το debate ένα 60% των θεατών δήλωνε ευνοϊκά προδιατεθειμένο σε σχέση με τον Μπάιντεν (το 35% δήλωνε προτίμηση για τον Τραμπ), ποσοστά που ελάχιστα επηρεάστηκαν από την επίδοση των δύο υποψηφίων στην μεταξύ τους συνομιλία, με το 62% να δηλώνει στο σύνολο, υπέρ του Μπάιντεν μετά την εκπομπή και το 37% υπέρ του Τραμπ.