Δείτε live: H πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία - Στο σημείο ο Ερντογάν (Video)

Φορώντας μάσκα, όπως έχει ζητηθεί από όλους τους προσκυνητές, έφτασε στις 12:30 περίπου, στην Αγία Σοφία ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι αφίξεις των επισήμων ολοκληρώνονταν  στο παγκόσμιας εμβέλειας μνημείο, ολοκληρώνονταν την ίδια περίπου ώρα, καθώς στη μία μετά το μεσημέρι, είναι προγραμματισμένη η πρώτη μουσουλμανική προσευχή, έπειτα από 86 χρόνια και ημέρα Παρασκευή, που είναι και η ιερή ημέρα για τους μουσουλμάνους.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Ερντογάν έφτασε συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ, κάτι που οι πρώτες εικόνες από το σημείο δεν επιβεβαιώνουν, παρότι είναι πιθανόν η Εμινέ να μετέβη σε χώρο όπου προσεύχονται οι γυναίκες.

Ο Ερντογάν και οι πλέον υψηλόβαθμοι υπουργοί του, φορώντας λευκές μάσκες για την προστασία τους από την COVID-19, γονάτισαν πάνω σε γαλάζια χαλιά κατά την έναρξη μιας τελετής που σημαδεύει την επιστροφή της μουσουλμανικής λατρείας στο εμβληματικό Χριστιανικό μνημείο.

Ο Τούρκος πρόεδρος, γύρω στη 13:20, χοροστάτησε της προσευχής, διαβάζοντας και ψάλλοντας μάλιστα και ο ίδιος εδάφια από το Κοράνι.

Νωρίτερα ουρές σχηματίστηκαν σε σημεία ελέγχου γύρω από το ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπου ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας επέβλεπαν τη διατήρηση της ασφάλειας.

Μόλις περνούσαν τα σημεία ελέγχου, οι πιστοί κάθονταν πάνω σε χαλάκια προσευχής σε ασφαλισμένες περιοχές έξω από το κτίριο στην πλατεία Σουλτανχαμέτ.

Δείτε Live:

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο μνημείο, ο κυβερνήτης ανέφερε πως «όλοι ανυπομονούν να παρευρεθούν στις ειδικές προσευχές με μεγάλο ενθουσιασμό». Αναφερόμενος δε, στα υγειονομικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, τόνισε ότι θα υπάρχουν πέντε διαφορετικοί ανοιχτοί χώροι για τους προσκυνητές για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Οι χώροι για τους πιστούς, που ήδη συγκεντρώνονται άνοιξαν στις 10:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας και τα πλήθη συρρέουν, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που περίμεναν να ανοίξουν οι πύλες, με τα ατομικά χαλιά προσευχής υπό μάλης, από νωρίς το πρωί.

ΕΙΚΟΝΕΣ - LIVE: Χιλιάδες μουσουλμάνοι στην Αγία Σοφία για την ...

«Η είσοδος στους χώρους προσευχής θα γίνεται μετά από έρευνες ασφαλείας σε 11 διαφορετικά σημεία ελέγχου». Ορισμένοι δρόμοι και γραμμές του μετρό θα παραμείνουν κλειστοί πριν και κατά τη διάρκεια της προσευχής.

Ο Γιερλικάγια διευκρίνισε ότι οι προσκυνητές που προσέρχονται στην Αγία Σοφία θα πρέπει να φέρουν τις δικές τους μάσκες και τα δικά τους χαλιά προσευχής, ως μέτρο προφύλαξης κατά της Covid-19.

Ο Μεχμέτ Μποϊνουκαλίν, ο Φερούχ Μουστουέρ και ο Μπουνιαμίν Τοπκούογλου είναι οι διορισμένοι ιμάμηδες, ανέφερε ο Αλί Ερμπάς

Ήταν μόλις πριν από δύο εβδομάδες, στις 10 Ιουλίου συγκεκριμένα, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, αποδέχθηκε αίτηση διαφόρων εθνικιστικών οργανώσεων και ακύρωσε κυβερνητική απόφαση του 1934, η οποία με υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ,  απέδιδε στην Αγία Σοφία το καθεστώς μουσείου.

Μόλις η κατάπτυστη απόφαση δημοσιοποιήθηκε, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, μετά από 86 ολόκληρα χρόνια, που λειτουργούσε ως μουσείο.

Σήμερα Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020,  οι καμπάνες σε όλη σχεδόν την ελληνική επικράτεια, αλλά οι καμπάνες των ορθοδοξων ναών της Αμερικής, χτυπούν πένθιμα, για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, μιαν απόφαση, που χαρακτηρίζεται και γίνεται αντιληπτή, ως βεβήλωση της Χριστιανικής πίστης, του Πολιτισμού, αλλά και της ίδιας της Ιστορίας.