Οργή Ερντογάν για τον αποκλεισμό της Τουρκίας, από την λίστα ασφαλείας της Ε.Ε.

Tην «απογοήτευσή της», που αποκλείστηκε από τον κατάλογο των χωρών οι πολίτες των οποίων μπορούν να εισέρχονται ελευθέρα από σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε σήμερα η Τουρκία, με τον πρόεδρο της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει μάλιστα λόγο για «πολιτική απόφαση».

 

«Νιώθουμε απογοήτευση που δεν περιληφθήκαμε στον κατάλογο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι σε ανακοίνωσή του. «Αναμένουμε να διορθωθεί αυτό το λάθος το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε αξιωματούχους του κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), εκτίμησε ότι η ΕΕ αντιμετώπισε με περιοριστικό τρόπο την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας την απόφαση των Βρυξελλών «πολιτική».

Απέφυγε ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με τον κατάλογο αυτό που δόθηκε χθες Τρίτη στη δημοσιότητα από την ΕΕ, ο οποίος αναθεωρείται κάθε δύο εβδομάδες, η Τουρκία και οι ΗΠΑ εξαιρούνται από τις χώρες που πήραν το «πράσινο φως».

Απόφαση πλήγμα για την Τουρκία

Η απόφαση αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί πλήγμα για την Τουρκία, η οποία προσπαθεί εδώ και εβδομάδες να παρουσιαστεί ως ασφαλής χώρα παρά την επιδημία covid-19 προκειμένου να προσελκύσει ταξιδιώτες και να σώσει ό,τι έχει απομείνει από τη θερινή τουριστική περίοδο.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία την πανδημία του νέου κοροωνοϊού, καθώς παρουσιάζει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας.

Σύμφωνα πάντως με τα επίσημα στοιχεία στην Τουρκία έχουν καταγραφεί σχεδόν 200.000 κρούσματα και περίπου 5.100 θάνατοι.

Τις τελευταίες εβδομάδες ωστόσο, ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων παρουσιάζει ξανά άνοδο εξαιτίας της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters