Διαδηλώσεις κατά της καραντίνας με τις πλάτες του Τραμπ

Χιλιάδες Αμερικανοί αναμένεται να συμμετάσχουν τις επόμενες ημέρες σε διαδηλώσεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων για την πρόληψη διασποράς του κορονοϊού.

Στις ΗΠΑ των 712.399 κρουσμάτων και 37.268 θανάτων από τον κορωνοϊό, τις κινητοποιήσεις χρηματοδοτούν οικονομικά ισχυρές συντηρητικές οργανώσεις, ενώ τις στηρίζει και ο Ντόναλντ Τραμπ, που βιάζεται να «ανοίξει» η οικονομία, παρά τον αριθμό των θανάτων.

Οι ενέργειες αυτές έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, καθώς, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών Pew, το 66% των Αμερικανών στηρίζουν τα μέτρα καραντίνας και φοβούνται μήπως αρθούν οι περιορισμοί πιο νωρίς από όσο πρέπει.

Τις διαδηλώσεις  ενέπνευσε η κινητοποίηση που έγινε στο κοινοβούλιο του Μίσιγκαν την Τετάρτη παρουσία χιλιάδων ακτιβιστών, οπαδών της οπλοκατοχής, συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων κ.ά. ενώ είχε τη χρηματοδότηση μεταξύ άλλων και ιδρύματος της υφυπουργού Παιδείας Μπέτσι ΝτεΒος, το οποίο στηρίζει η οικογένεια Τραμπ.

Οι δύο βασικοί διοργανωτές της διαδήλωσης της Τετάρτης ήταν το Michigan Freedom Fund, που έλαβε πάνω από 500.000 δολάρια από την οικογένεια ΝτεΒος, που είναι σταθερή χρηματοδότης δεξιών οργανώσεων, και το Michigan Conservative Coalition, που ιδρύθηκε από τον Ματ Μάντοκ και λειτουργεί υπό την αιγίδα της οργάνωσης των Ρεπουμπλικάνων Υπέρ του Τραμ στο Μίσιγκαν.

Πολλοί συγκρίνουν τις διαδηλώσεις αυτές με τις κινητοποιήσεις το κινήματος «Tea Party – Κόμμα του Τσαγιού» και το οποίο επίσης χρηματοδοτούνταν από  υπερσυντηρητικές οργανώσεις.