"Επίθεση" στο Πεκίνο για τα «σκοτεινά σημεία» της πανδημίας - Στον «πόλεμο» και οι Γάλλοι

Tην ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες “λυγίζουν” από την επέλαση του κορωνοϊού, με εκατοντάδες νεκρούς σε όλες τις Πολιτείες – για πρώτη φορά στην ιστορία της – ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτ Τράμπ κηρύσσει “πόλεμο” εναντίον της Κίνας την οποία κατηγορεί ευθέως ως υπαίτια για την πανδημία του ιού σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μάλιστα, τόσο ο ίδιος, όσο και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάϊκ Πομπέο κάλεσε ευθέως το Πεκίνο να ξεκαθαρίσει  αν ο ιός είναι προϊόν εργαστηρίου που βρίσκεται στην κινεζική πόλη Γουχάν, απ όπου και ξεκίνησε η διασπορά της νόσου.

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε εντολή να διακοπεί – εν μέσω πανδημίας – η χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), κατηγορώντας τον ότι δεν έπραξε τα δέοντα και στην πραγματικότητα συντάχθηκε με την κινεζική στρατηγική.

Μακρόν: «Σκοτεινά σημεία»

Χθες, στον ιδιότυπο αυτόν “πόλεμο”  μπήκε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, έκανε λόγο για πολλά σκοτεινά σημεία στη διαχείριση της επιδημίας του κορωνοϊού από την Κίνα. Σε συνέντευξή του  στους Financial Times υποστήριξε ότι «υπάρχουν προφανώς πράγματα που έχουν συμβεί για τα οποία δεν γνωρίζουμε».

«Ας μην είμαστε τόσο αφελείς λέγοντας ότι ήταν πολύ καλύτερη», είπε για το πώς χειρίστηκε η Κίνα την κατάσταση. «Δεν ξέρουμε. Και ακόμη, προφανώς υπάρχουν πράγματα που έχουν συμβεί που δεν γνωρίζουμε», πρόσθεσε.

Και το Ηνωμένο Βασίλειο, όμως,  προειδοποίησε λίγο νωρίτερα το Πεκίνο ότι πρέπει να απαντήσει σε «δύσκολα ερωτήματα σχετικά με την εμφάνιση του ιού και γιατί δεν τον σταμάτησε νωρίτερα».

Λίγο αργότερα, χθες, ήρθε η απάντηση από την  Κίνα, η οποία κατηγόρησε έμμεσα τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι «αποποιείται των ευθυνών του», με τον ισχυρισμό του ότι ο κόσμος πληρώνει «μεγάλο τίμημα» εξαιτίας της καθυστέρησης των κινεζικών αρχών να ενημερώσουν για τον κοροναϊό.

«Κάποιοι άνθρωποι στις ΗΠΑ προσπαθούν να αμαυρώσουν το έργο της Κίνας ενάντια στην επιδημία και να αποποιηθούν των ευθυνών τους επιρρίπτοντάς τες στην Κίνα», κατήγγειλε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ. «Με αυτό τον τρόπο περιφρονούν τις τεράστιες θυσίες που έκαναν οι Κινέζοι προκειμένου να προστατεύουν την υγειονομική ασφάλεια», υπογράμμισε.

Ο Γκενγκ διαβεβαίωσε ότι οι κινεζικές αρχές είχαν αρχίσει ήδη από τις 3 Ιανουαρίου να ενημερώνουν τις ΗΠΑ για την κατάσταση της επιδημίας και έκτοτε «διατηρούν στενή επικοινωνία». Εξάλλου ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου κατηγόρησε τον πρόεδρο Τραμπ για διγλωσσία, υπενθυμίζοντας ότι  επανειλημμένα έχει εξάρει την Κίνα για τη διαφάνεια στην πληροφόρηση που παρέχει.

Υπενθυμίζεται ότι σε  προχθεσινές δηλώσεις του, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως «θα είχε πάει καλύτερα όλο αυτό αν τα ξέραμε αυτά λίγους μήνες νωρίτερα, θα μπορούσε να έχει περιοριστεί στην περιοχή της Κίνας απ’ όπου ξεκίνησε», επιμένοντας να χρησιμοποιεί τη φράση «κινέζικος ιός».

«Ο κόσμος πληρώνει μεγάλο τίμημα για αυτό που έκαναν» οι Κινέζοι, συνέχισε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο. «Θα πρέπει να πιστέψουμε όσα λένε τώρα; Ελπίζω να είναι αλήθεια. Ποιος ξέρει, ελπίζω να είναι αλήθεια» ήταν η αντίδραση του Αμερικανού προέδρου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και  ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, επέμεινε ότι ο κοροναϊός ξεκίνησε από την Γουχάν. Κι επιρρίπτοντας την ευθύνη για την πανδημία στην αρχική έλλειψη συνεργασίας από τις κινεζικές Αρχές και μια προσπάθεια συγκάλυψης όταν πρωτοεμφανίστηκε η επιδημία, δήλωσε ότι όλα αυτά «κόστισαν δύο μήνες στην αντίδραση της διεθνούς κοινότητας» στην απειλή.

Πρόκειται για  «εντελώς ανήθικα και ανεύθυνα» σχόλια, αντέτεινε το Πεκίνο.

Υπεράσπιση από Ρωσία

Στον αντίποδα των ΗΠΑ, η Ρωσία παρενέβη χθες για να υπεραπιστεί την Κίνα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σε συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, ότι οι κατηγορίες εναντίον της Κίνας, ότι παραπληροφόρησε για τον νέο κοροναϊό που πρωτοεμφανίστηκε εκεί, ήταν «αντιπαραγωγικές».