Σφράγισε τα σύνορά της και η Γερμανία - 1000 κρούσματα σε μία ημέρα στην Ισπανία

Η Γερμανία είναι η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που σφραγίζει τα σύνορά της σε μια προσπάθεια περιορισμού της επιδημίας του κοροναϊού, καθώς ο αριθμός των θανάτων στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Από τη Δευτέρα το πρωί η Γερμανία είχε κλείσει τα σύνορά της με την Αυστρία, την Ελβετία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και τη Δανία. Μόνο γερμανοί πολίτες, αυτοί που κατοικούν στη χώρα και εργάζονται σε ένα γειτονικό έθνος και αντίστροφα, και φυσικά αγαθά, μπορούν να διασχίσουν τα γερμανικά σύνορα.

Αν και το Βερολίνο δεν είναι η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που επιβάλλει περιορισμούς στα σύνορα, η κίνηση σηματοδότησε μια στροφή προς την πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ

«Είναι μια κατάσταση κρίσης», δήλωσε στο CNBC ο Γερμανός κ. Friedrich Heinemann, επικεφαλής των δημόσιων οικονομικών στο Γερμανικό think tank ZEW, σχετικά με τη γερμανική απόφαση.

Είπε ότι υπάρχει ένας «ανταγωνισμός» μεταξύ των πολιτικών «για να δείξουν ηγεσία». «Κανείς δε θέλει να αποδείξει ότι είναι λιγότερο προσεκτικός (για το ξέσπασμα)», δήλωσε.

Η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία παρουσίασαν την Κυριακή το υψηλότερο ημερήσιο άλμα στον αριθμό θανάτων που σχετίζονται με το κοροναϊό. Οι τελευταίοι θάνατοι έφεραν τα αντίστοιχα σύνολα τους στα 1.809 στα 292 και 127, σύμφωνα με τον Hopkins.

Στην Ισπανία

Η Ισπανία κατέγραψε σχεδόν 1.000 κρούσματα του νέου κοροναϊού μέσα σε 24 ώρες και ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε από 288 χθες, Κυριακή, σε 297 σήμερα, σύμφωνα με τον νέο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις αρχές.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 8.744, ανακοίνωσε ο Φερνάντο Σιμόν, αξιωματούχος του εθνικού κέντρου υγειονομικού συναγερμού. Ωστόσο αυτή η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σηματοδοτεί μια επιβράδυνση, καθώς από το Σάββατο μέχρι την Κυριακή είχαν καταγραφεί 2.000 νέα κρούσματα.

Περίπου 100 επιπλέον νεκροί είχαν εξάλλου καταγραφεί από το Σάββατο μέχρι την Κυριακή.

Από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, περισσότερα από τα μισά είναι στην περιφέρεια της Μαδρίτης (4.665), την περιφέρεια της χώρας που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη.

Για να σταματήσει τη διάδοση του ιού, η Ισπανία κήρυξε κατάσταση συναγερμού και έχει τεθεί σε αποκλεισμό. Τα 46 εκατομμύρια των κατοίκων της δεν έχουν δικαίωμα να βγαίνουν μόνοι από τα σπίτια τους παρά μόνο για λόγους ανάγκης, όπως για να πάνε να εργασθούν, για να πάνε στο φαρμακείο, για ιατρικούς λόγους ή για να αγοράσουν τρόφιμα.