Νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών ο Markku Markkula

Κατά την εναρκτήρια Σύνοδο Ολομέλειας στις Βρυξέλλες, διενεργήθηκε ψηφοφορία των μελών, καθώς η Συνέλευση εισέρχεται σε νέα πενταετή θητεία.  Νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) ψηφίστηκε ο Markku Markkula (EPP), Μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Espoo της Φινλανδίας.

Ο κ. Markkula αναλαμβάνει την προεδρία της Συνέλευσης των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ε.Ε., για τα επόμενα δυόμισι χρόνια, με Α’ Αντιπρόεδρο τον Karl-Heinz Lambertz (PES), Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Γερμανόφωνης Κοινότητας του Βελγίου.

Πρώην Μέλος του Φινλανδικού Κοινοβουλίου (1995-2003), ο κ. Markku Markkula διαδέχεται τον Βέλγο κ. Michel Lebrun (EPP).

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ελσίνκι-Uusimaa και Πρόεδρος του Συμβουλίου Αστικού Σχεδιασμού του Espoo, ο κ. Markkula εργάζεται ως σύμβουλος στο Πανεπιστήμιο του Aalto Φινλανδίας, με ειδίκευση και εμπειρία σε θέματα Ευρωπαϊκής έρευνας, καινοτομίας και εκπαιδευτικής πολιτικής.

Μετά την εκλογή του, ο κ. Markkula τόνισε ότι η επίτευξη ανάπτυξης και απασχόλησης με τη συμμετοχή των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρώπης θα είναι ο βασικός άξονας της θητείας του.

“Πρέπει να οικοδομήσουμε μια χωρίς αποκλεισμούς συμμαχία, πέρα από δημόσιους και ιδιωτικούς τομείς και πέρα από σύνορα, για να στηρίξουμε τις Περιφέρειες και τις πόλεις μας στην Ευρώπη, να προωθήσουμε έναν νέο άνεμο θετικής αλλαγής. Έτσι θα τονώσουμε την έξυπνη ανάπτυξη και θα δημιουργήσουμε βιώσιμη απασχόληση. Η κοινωνική και η βιομηχανική καινοτομία πρέπει να αποτελούν βασικό μέρος της επενδυτικής δέσμης των 315 δισεκατομμυρίων Ευρώ.  Πρέπει να βελτιώσουμε τις συνθήκες για δυναμική επιχειρηματικότητα και να εισαγάγουμε μέτρα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών μας, καθώς και να ενισχύσουμε το διάλογο μαζί τους”, σημείωσε ο νέος Πρόεδρος της ΕτΠ.

Κατά την ίδια ψηφοφορία, ο Karl-Heinz Lambertz εξελέγη Α’ Αντιπρόεδρος της ΕτΠ, αντικαθιστώντας την Catiuscia Marini (Πρόεδρος της Ιταλικής Περιφέρειας της Umbria).

Ο κ. Lambertz αποτελεί μέλος της ΕτΠ από το 1998, έχοντας διατελέσει Υπουργός – Πρόεδρος της Γερμανόφωνης Κοινότητας του Βελγίου από το 1999 έως το 2014.

Βάσει συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων της ΕτΠ, ο κ. Lambertz αναμένεται να αναλάβει την Προεδρία για το δεύτερο μισό της πενταετούς θητείας.

“Συγχαίρω τον κ. Markku Markkula για την εκλογή του στην Προεδρία της ΕτΠ και προσβλέπω στη στενή μας συνεργασία τα επόμενα πέντε χρόνια. Στόχος μου είναι να εξασφαλίσω πως η ΕτΠ θα συνεχίσει να έχει ηγετικό ρόλο στον αγώνα για την αποκατάσταση της επενδυτικής ικανότητας των τοπικών και περιφερειακών αρχών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  Για παράδειγμα, η συγχρηματοδότηση στο πλαίσιο των Διαρθρωτικών Ταμείων θα πρέπει να είναι εξίσου σημαντική με την εθνική χρηματοδότηση των Ευρωπαϊκών Ταμείων Στρατηγικών Επενδύσεων. Επίσης, θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τη σπουδαιότητα των υπηρεσιών κοινής ωφελείας”, ανέφερε ο κ. Lambertz, στην ομιλία του.