Γιατί οι Σουηδοί ανάγκασαν τον βασιλιά να «ξηλώσει» τους πριγκιπικούς τίτλους, από 5 εγγόνια του

υ«Ξήλωσε» τους τίτλους «πρίγκιπας» και «πριγκίπισα» από πέντε εγγόνια του ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουστάβος υπό την πίεση των επικρίσεων για το μέγεθος της βασιλικής οικογένειας. Τα πέντε εγγόνια του βασιλιά είναι τα παιδιά του πρίγκιπα Καρόλου Φιλίππου και της συζύγου του, πριγκίπισσας Σοφίας και της πριγκίπισσας Μαντλέν και του Αμερικανοβρετανού χρηματιστή συζύγου της, Κρίστοφερ Ο’ Νιλ.

Τα παιδιά θα είναι μεν μέλη της βασιλικής οικογένειας αλλά δεν θα φέρουν τον τίτλο του πρίγκιπα ή της πριγκίπισσας και δεν θα λαμβάνουν την ετήσια κρατική χρηματοδότηση, που λαμβάνουν τα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, ούτε θα εκτελούν βασιλικά καθήκοντα. Όμως, θα εξακολουθούν να φέρουν τον τίτλο του δούκα ή της δούκισσας.

Τον περασμένο έτος η βουλή στη Σουηδία (Riksdag) διεξήγαγε έρευνα για το πώς το ποσόν με το οποίο χρηματοδοτείται από τον κρατικό κορβανά η δημοφιλής βασιλική οικογένεια στη χώρα θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο. Τα συνολικά επτά εγγόνια του βασιλιά θεωρήθηκαν μεγάλος αριθμός για να λαμβάνουν χρηματοδότηση από τον Σουηδό φορολογούμενο και για να εκτελούν δημόσια καθήκοντα, όταν θα ενηλικιωθούν.

sofia
Ο πρίγκιπας Κάρολος Φίλιπος με τη σύζυγο και τα δύο του παιδιά

Από την παραπάνω απόφαση δεν επηρέαζονται τα δύο παιδιά της 42χρονης διαδόχου πριγκίπισσας Βικτώρια και του συζύγου της, του 46χρονου πρώην γυμναστή Ντάνιελ Βέστλινγκ, η 9χρονη πριγκίπισσα Εστέλ, δεύτερη στην διαδοχή του θρόνου και ο 3χρονος πρίγκιπας Όσκαρ.

Τα τρία παιδιά της πριγκίπισσας Μαντλέν, η 5χρονη Λεονόρ, ο 4χρονος Νικόλαος και η μόλις ενός έτους Αντριέν, δεν θα είναι πλέον πριγκιπόπουλα και το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά του 40χρονου μοναχογιού του βασιλιά της Σουηδίας, τον 3χρονο Αλέξανδρο και τον Γκάμπριελ, που γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2017.

 

Δεν έχουν πρόβλημα

Ο Φρέντρικ Βέρσαλ, ανώτατος αξιωματούχος του παλατιού, δήλωσε στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης πως η απόφαση του βασιλιά να στερήσει από τα εγγόνια του βασιλικούς τίτλους είναι ένας τρόπος να αντιετωπιστεί ο αυξανόμενος αριθμός των μελών της βασιλικής οικογένειας. Η βασιλική αυλή ανακοίνωσε πως οι δύο οικογένειες των παιδιών του βασιλιά, που επηρεάζονται από την παραπάνω απόφαση, είναι ικανοποιημένες με την αλλαγή. Η 37χρονη πριγκίπισσα Μαντλέν δήλωσε πως «είναι καλό για τα παιδιά της να διαμορφώσουν την δική τους τη ζωή».
medeleine
H πριγκίπισσα Μαντλέν με τα τρία της παιδιά