Δημιουργία περιφερειακής στρατιωτικής δύναμης στη Νιγηρία εναντίον της Μπόκο Χαράμ

Η κατάσταση στη Βόρεια Νιγηρία με τους εξτρεμιστές της Μπόκο Χαράμ να επιτίθενται, σχεδόν καθημερινά, “αναγκάζει” πλέον την Νιγηρία, το Μπενίν, το Καμερούν, και το Τσάντ να δημιουργήσουν μια περιφερειακή στρατιωτική δύναμη με περισσότερους από 8.700 άνδρες.

Αποστολή τους θα είναι η εξουδετέρωση της Μπόκο Χαράμ σε έξι εβδομάδες, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών στη Νιγηρία στα τέλη Μαρτίου.

Ο στρατηγός των ενόπλων δυνάμεων του Τσαντ, Αχμάτ Νταρί Μπαζινέ, δήλωσε: “Ο στρατός μας είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τους εχθρούς μας και είμαστε έτοιμοι να τους αντιμετωπίσουμε. Πρόκειται για ληστές και κακοποιούς. Είναι μια εγκληματική οργάνωση και όχι τακτικός στρατός που λειτουργεί με σεβασμό των διεθνών συμβάσεων”.

Οι επιτυχημένες επιχειρήσεις που διεξήγαγε ο στρατός του Τσαντ στο έδαφος του Καμερούν δεν έχουν επιφέρει καίριο πλήγμα στους εξτρεμιστές, καθώς η ισλαμιστική οργάνωση διεξάγει ανορθόδοξο πόλεμο, υποχορώντας έναντι του τακτικού στρατού και επιτίθεται αμείλικτα όπου έχει τη δυνατότητα, όπως στην πόλη Ντίφα στον Νίγηρα. Σε τέσσερις ημέρες η πόλη δέχθηκε τρεις επιθέσεις και ένα βομβιστικό χτύπημα σε αγορά.

Από το 2009, οι νεκροί από τη δράση της Μπόκο Χαράμ ξεπερνούν τους 13.000 και οι εκτοπισμένοι, μόνο στη Νιγηρία, το 1,5 εκατομμύριο, με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς περίπου 230.000 άνθρωποι αναμένεται να χρειαστούν βοήθεια τη φετινή χρονιά στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Τσαντ.

“Η κατάσταση είναι κρίσιμη και επείγουσα. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι ένας στους δύο ανθρώπους που διασχίζουν τα σύνορα, βρίσκονται σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας και ένα στα τρία παιδιά είναι υποσιτισμένα”, τόνισε ένα από τα στελέχη του ΟΗΕ που βρίσκεται στον Νίγηρα.