Γιατί η Κύπρος δεν ανίχνευσε τον S-200 που έπεσε στα Κατεχόμενα; - Θα μπορούσε να καταρριφθεί;

Μπορούσε η Κύπρος να εντοπίσει και να καταρρίψει τον πύραυλο S-200, που εξαπολύθηκε τα ξημερώματα από την περιοχή της πόλης Χομς στη Συρία;

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, η Κύπρος διαθέτει συστήματα ανίχνευσης πυραύλων, ακόμα και για κατάρριψη πυραύλων. Ωστόσο, σε περιόδους ειρήνης, σύμφωνα και με τα στρατιωτικά πρωτόκολλα, απαιτούνται περίπου 15 λεπτά για να ανιχνεύσουν έναν πύραυλο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το ραντάρ του Τρόοδους εντόπισε και κατέγραψε τις κινήσεις ισραηλινών αεροπλάνων πάνω από τη Συρία. Δεν μπόρεσε ωστόσο να ανιχνεύσει τον πύραυλο. Αυτή την ανίχνευση θα μπορούσαν να την κάνουν τα αντιαεροπορικά συστήματα Μπουκ και TORM-1 όταν βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία.

Ο πύραυλος S-200 που έπληξε το κατεχόμενο χωριό «Βουνό», υπολογίζεται ότι πέρασε πάνω από τη Συρία μπήκε στο κυπριακό FIR και έπεσε στον Πενταδάκτυλο σε 1,5 περίπου λεπτό, από την εκτόξευση του.

Για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο πύραυλος έπληξε την Κύπρο η Κυπριακή Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία ζητώντας ενημέρωση από τους Βρετανούς, τους Αμερικανούς, τους Ισραηλινούς και τους Ρώσους.

Η Κυβέρνηση ζήτησε πρόσθετη πληροφόρηση από τα Ηνωμένα έθνη τα οποία ωστόσο δήλωσαν αναρμόδια να το πράξουν.

Γενικότερη εκτίμηση πάντως, είναι πως το γεγονός είναι περιστασιακό, παρότι θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο αν ο πύραυλος έπεφτε σε κατοικημένη περιοχή, οπότε δεν συντρέχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας.

Δεν είμαστε μέρος του πολέμου της Συρίας αναφέρει στον «Π» στέλεχος της Κυβέρνησης.

Πηγή: politis.com.cy