Κρεμλίνο: "Κανείς δεν μίλησε στον Πρόεδρο με τελεσίγραφα"

«Κανείς δεν μίλησε στον Πρόεδρο με τελεσίγραφα, και δεν θα μπορούσε ακόμη κι αν το ήθελε» διαμηνύει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου εν μέσω φημολογίας που θέλει την Άνγκελα Μέρκελ να προειδοποίησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν με νέες κυρώσεις εάν δεν συμφωνήσει στην ειρηνευτική πρωτοβουλία για την Ουκρανία που κόμισε στη Μόσχα μαζί με τον Φρανσουά Ολάντ.

Ο ίδιος ο Πούτιν την ίδια στιγμή κατηγορεί εκ νέου τη Δύση ότι πυροδότησε την κρίση στην Ουκρανία, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση της γερμανίδας Καγκελαρίου με τον αμερικανό Πρόεδρο στην Ουάσινγκτον με επίκεντρο την ουκρανική κρίση και τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία για διέξοδο.

Η τετραμερής που προωθείται την Τετάρτη στο Μινσκ με τη συμμετοχή των Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Διπλωμάτες συναντώνται τη Δευτέρα στο Βερολίνο προκειμένου να επιχειρήσουν να θέσουν τις βάσεις για τη διεξαγωγή της συνάντησης, όπως δήλωσε ο γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Στη σύνοδο των ΥΠΕΞ αποφασίστηκε να τηρηθεί στάση αναμονής για την έκβαση της πιθανής τετραμερούς συνάντησης κορυφής στο Μινσκ πριν τεθούν σε ισχύ οι πρόσθετες κυρώσεις που αφορούν στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση για άλλα 19 άτομα, περιλαμβανομένων πέντε Ρώσων, για τη στάση τους στην ουκρανική κρίση.