20 βήματα στην ιστορία για τον Τραμπ: Ο πρώτος εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος που πάτησε στη Βόρεια Κορέα! - (Εικόνες & Video)

Ιστορική συνάντηση- εξπρές, στην αποστρατικοποιημένη ζώνη ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, για τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στην αποστρατικοποιημένη ζώνη, έπειτα από μία πρόσκληση της τελευταίας στιγμής που απηύθυνε ο Τραμπ, μέσω Twitter, ενώ ήταν ακόμη στην Οσάκα της Ιαπωνίας, το Σάββατο, για τη σύνοδο της ομάδας των G20. Μια συνάντηση που έρχεται μετά την αποτυχία της συνόδου των δύο ηγετών, στο Ανόι, τον Φεβρουάριο.

Η στιγμή που ο Τραμπ πάτησε στη Βόρεια Κορέα

Αμέσως μετά την πρώτη χειραψία του με τον Κιμ, ο Τραμπ διέσχισε τα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες, σε μια ιστορική στιγμή. Γιατί έγινε ο πρώτος εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος που πατά στη Βόρεια Κορέα. Ο Τραμπ έκανε 20 βήματα εντός του εδάφους Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ. Λίγο νωρίτερα, ο Τραμπ είχε προαναγγείλει τη συνάντηση, αναφέροντας ότι θα κάνει απλά μια χειραψία και θα πει ένα «γεια» με τον Κιμ. Πάντως, μετά τη χειραψία, οι δύο ηγέτες είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στην αποστρατικοποιημένη ζώνη.

 

«Είναι μεγάλη μου τιμή που πέρασα αυτή τη γραμμή. Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος. Είναι μια υπέροχη φιλία», είπε στις πρώτες του δηλώσεις ο Ντόναλντ Τραμπ, με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στο πλευρό του, ενώ ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Βόρειας Κορέας γιατί ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της τελευταίας στιγμής.

Κιμ: Πιστεύω η συνάντηση να έχει θετική επιρροή

Από την πλευρά του ο Κιμ Γιονγκ Ουν τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό» που οι δύο ηγέτες μπορούν να συναντώνται: «Αυτό σημαίνει ότι νιώθουμε άνετα και συναντιόμαστε με θετικές απαντήσεις. Πιστεύω ότι αυτό θα έχει θετική επιρροή σ’ όλες τις μελλοντικές μας συζητήσεις», τόνισε.

Παίρνοντας το λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τα ΜΜΕ για αρνητική κάλυψη της σχέσης του με τον Κιμ. «Αν δεν είχες εμφανιστεί ο Τυπος θα με παρουσίαζε με πολύ αρνητικό τρόπο, άρα μας έκανες και τους δύο να φαινόμαστε καλοί και το εκτιμώ» , είπε στον Βορειοκορεάτη ηγέτη και συμπλήρωσε: «Το απολαμβάνω που βρίσκομαι μαζί σου»…

Ο Τραμπ του έστειλε πρόσκληση μέσω Twitter

Ολα ξεκίνησαν με τον προσφιλή τρόπο επικοινωνίας του Ντόναλντ Τραμπ, το Twitter. Ενώ ήταν ακόμη στη σύνοδο των G20 και έχοντας ήδη προγραμματίσει ότι αμέσως μετά θα πήγαινε στη Νότια Κορέα, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τον Κιμ Γιονγκ Ουν να συναντηθούν.

«Έπειτα από πολύ σημαντικές συναντήσεις, ιδιαίτερα με τον πρόεδρο της Κίνας Σι (Τζινπίνγκ), θα αναχωρήσω από την Ιαπωνία για την Νότια Κορέα (με τον πρόεδρο Μουν). Οσο θα είμαι εκεί, αν ο πρόεδρος Κιμ της Βόρειας Κορέας δει αυτό το μήνυμα, μπορώ να τον συναντήσω στα Σύνορα/ αποστρατικοποιημένη ζώνη απλά για να του σφίξω το χέρι και τον χαιρετίσω(;)», είχε γράψει ο Τραμπ στο tweet του το Σάββατο.

Μουν Τζάε-Ιν: «Σημαντικό ορόσημο» η συνάντηση Τραμπ-Κιμ

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε Ιν, που συνόδεψε τον Τραμπ στην αποστρατικοποιημένη ζώνη είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα «ως μεγάλης συμβολικής σημασίας» τα σχέδια για τη σύντομη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη κάνοντας λόγο για «σημαντικό ορόσημο».

Τόνισε δε νιώθει «τα άνθη της ειρήνης να θάλλουν στην κορεατική χερσόνησο». Τραμπ και Μουν θα συνεχίσουν, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, τις προσπάθειες για έναν πλήρως επαληθεύσιμο πυρηνικό αφοπλισμό της Πιονγιάνγκ και ενίσχυση των διμερών τους σχέσεων.

Είναι η τρίτη συνάντηση του Τραμπ με τον Κιμ μετά την αποτυχημένη σύνοδο στο Βιετνάμ του Φεβρουαρίου. Έκτοτε δεν είχε σημειωθεί καμία πρόοδος στην κόντρα για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας.

Μετά την πρώτη του σύνοδο στη Σιγκαπούρη το 2018 οι δύο πλευρές είχαν εκπέμψει θετικά σήματα με τον Κιμ να δηλώνει έτοιμος για «πλήρη αποπυρηνικοποίηση», αλλά μέχρι στιγμής να μην έχει προβεί σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις ή να ορίζει κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος