Κύπρος: Με συγκίνηση, συνθήματα και δάκρυα το τελευταίο αντίο στον Δημήτρη Χριστόφια - Εικόνες και Video

Με θερμά χειροκροτήματα, εκδηλώσεις αγάπης και συνθήματα, αλλά και δάκρυα, πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε την Τρίτη τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, η κηδεία του οποίου τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο, με τιμές εν ενεργεία Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Νωρίτερα, η σορός μεταφέρθηκε στην Εκκλησία με κιλλίβαντα και με τη συνοδεία πομπής αποτελούμενης από εκατοντάδες μέλη της ΕΔΟΝ και άλλων λαϊκών οργανώσεων.

Δείτε το Video:

Στην κηδεία παρέστη ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, o Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής το Υπουργικό Συμβούλιο, πολιτειακοί και στρατιωτικοί αξιωματούχων, αντιπρόσωποι κρατών και κυβερνήσεων.

«Είμαι σήμερα εδώ για να αποτίσω φόρο τιμής ένα σπουδαίο τέκνο του λαϊκού κινήματος και του κυπριακού λαού, έναν σπουδαίο ηγέτη της Αριστεράς, σε έναν άνθρωπο που έδωσε τη ζωή του στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή, στον αγώνα για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, για να μπορεί όλος ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζουν ειρηνικά», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία Τ/κ ηγετών που παρέστησαν στην κηδεία. Στο περίβολο της εκκλησίας είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου, μεταξύ αυτών και πολλοί Τ/Κ που συγκεντρώθηκαν για να αποχαιρετίσουν τον σύντροφο, τον αδελφό, συναγωνιστή, τον συνοδοιπόρο, την ευσυγκίνητη μεγάλη καρδιά που χωρούσε τους πάντες και σίγησε για πάντα.

Η σορός του πρώην Προέδρου έφθασε στην εκκλησία γύρω στις 16.00 εν πομπή τοποθετημένη σε κιλλίβαντα πυροβόλου. Το φέρετρο ήταν καλυμμένο με την κυπριακή σημαία. Κατά τη μεταφορά της σορού άγημα απέδιδε τιμές και μέλη του ΑΚΕΛ αναφωνούσαν το όνομα του κόμματος τους.

Η οικογένεια του εκλιπόντος δέχθηκε τα συλλυπητήρια των αξιωματούχων και των ξένων αντιπροσώπων πριν την τέλεση της εξοδίου ακολουθίας εντός του ναού.

Στον επικήδειο λόγο του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επικαλούμενος τα ίδια τα λόγια του Δημήτρη Χριστόφια, είπε πως το πιο σπουδαίο που έπραξε ο Χριστόφιας ήταν που πόνεσε και ονειρεύτηκε με τον λαό.

Αποχαιρετώντας τον πατέρα του, εκ μέρος της οικογένειας «ο Χρίστος Χριστόφιας είπε «εγκαταλείπεις τα εγκόσμια με το μέτωπο ψηλά καθώς σαν κομμουνιστής και σαν άνθρωπος έκαμες το καθήκον σου. Φεύγεις όπως ήρθες, με τα χέρια καθαρά. Έντιμος, αξιοπρεπής και ακέραιος ως το τέλος».

Ο Δημήτρης Χριστόφιας οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία, στο Κοιμητήριο της Έγκωμης. Στεφάνι στην κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια έστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ εκ μέρους του κόμματος στη νεκρώσιμη ακολουθία παραβρέθηκαν ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΚΚΕ παρέστη στην κηδεία και κατέθεσε στεφάνι ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος δήλωσε: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να αποχαιρετήσουμε έναν επιφανή παράγοντα, όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κυπριακού λαού αλλά έναν επιφανή παράγοντα της Ελλάδας, της Ευρώπης, του διεθνούς εργατικού-λαϊκού κινήματος, του κομμουνιστικού κινήματος, ο οποίος διετέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, γ.γ. του ΑΚΕΛ.

Ανάμεσα στα κόμματά μας, και τον ίδιο τον Δ. Χριστόφια υπήρχαν στενές αδελφικές σχέσεις, για την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού της Ελλάδας, του λαού της Κύπρου».

Πηγή: ΚΥΠΕ – ΑΠΕ