Προσπάθειες για την ανάσυρση και της δεύτερης βαλίτσας στην κόκκινη λίμνη στην Κύπρο - 16η ημέρα ερευνών για τα θύματα του «Ορέστη»

Για 16η μέρα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και την ανάσυρση των θυμάτων του καθ’ ομολογίαν κατά συρροή δολοφόνου.

Τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επιχειρούν σε δυο μέτωπα, αυτό της Κόκκινης Λίμνης για την ανάσυρση και της δεύτερης βαλίτσας αλλά και στην Λίμνη Μεμί στον Ξυλιάτο για τον εντοπισμό της 6χρονης Sierra.

Kατά τη χθεσινή μέρα πραγματοποιήθηκαν έρευνες στην Κόκκινη Λίμνη όπου εντοπίστηκε η μία από τις δυο βαλίτσες , εντός της οποίας υπήρχε σορός ενήλικης γυναίκας. Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για εντοπισμό της τρίτης βαλίτσας που κατά τον καθ’ ομολογία δράστη έχει πετάξει στη λίμνη.

Οι έρευνες στη λίμνη «Μεμί» στο φράγμα Ξυλιάτου, έχουν αποβεί άκαρπες και εξετάζονται και άλλοι τρόποι για έλεγχο του νερού και του βυθού, αν και οι ελπίδες  για να εντοπιστεί η σορός της 6χρονης Sierra, είναι ελάχιστες.
Χωρίς ιδιαίτερη αισιοδοξία αναμένονται και οι επιστημονικές εξετάσεις στο κομμάτι δέρματος που βρήκαν οι δύτες στη λάσπη της λίμνης.

Μάλλον πρόκειται για τη Livia

Χθες νωρίς το απόγευμα από τη «Κόκκινη Λίμνη», ανασύρθηκε η μία από τις δύο βαλίτσες, που είχαν εντοπιστεί με την ρομποτική κάμερα που χρησιμοποιείται στις έρευνες. Η επιχείρηση ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη λόγω της χαμηλής έως μηδενικής ορατότητας στο νερό, αλλά και της λάσπης που δεν κάνει καθόλου εύκολη την αποκόλληση και ανάσυρση αντικειμένων από τον βυθό, με τρόπο που αυτά θα παραμείνουν ακέραια.

Από τη στιγμή που διαπιστώθηκε πως εντός της βαλίτσας βρισκόταν ένα πτώμα ενήλικης γυναίκας σε αποσύνθεση, υπήρξε η εκτίμηση πως πιθανότατα πρόκειται για την 36χρονη Livia Florentina Bunea, από τη Ρουμανία, η οποία είχε εξαφανιστεί τον Σεπτέμβριο του 2016, αν και αυτό θα διαπιστωθεί από τις επιστημονικές εξετάσεις που θα ακολουθήσουν.

Ο λόγος που πιστεύεται ότι πρόκειται για τη 36χρονη είναι η ύπαρξη δεύτερης βαλίτσας κοντά σε αυτή που ανασύρθηκε, Livia κατά την ομολογία του δράστη είχε δολοφονηθεί μαζί με την 8χρονη κόρη της Elena Natalia Bunea και τα δύο θύματα είχαν πεταχτεί μέσα σε βαλίτσες ταυτόχρονα στη λίμνη. Αυτό καθιστά πολύ πιθανότερο η δεύτερη βαλίτσα να κρύβει τη σορό της 8χρονης, παρά της 29χρονης Maricar Valdez Arquila, από τις Φιλιππίνες, η οποία δολοφονήθηκε 27 μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2018.

Ειδικοί της Scotland Yard σπεύδουν στην Κύπρο για τις έρευνες

Σήμερα αναμένεται στη Κύπρο, κλιμάκιο ειδικών ερευνητών της Scotland Yard, κατόπιν πρόσκλησης του αρχηγού της αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου. Η τετραμελής ομάδα, δεν θα λάβει μέρος στις ανακρίσεις και τις έρευνες, αλλά θα μελετήσει τον τρόπο δράσης του κατά συρροή δολοφόνου, ώστε να δημιουργήσει ένα προφίλ, στη βάση των στοιχείων που έχουν συλλέξει οι ανακριτές.

Το προφίλ αυτό θα βοηθήσει σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι η παροχή πληροφοριών για σκοπούς συνέχισης της έρευνας και της ανάκρισης, σε σχέση με το αν όντως οι πρώτες δολοφονίες έγιναν το 2016 και αν μέχρι τη σύλληψη του 35χρονου Ίλαρχου, διαπράχθηκαν μόνο οι 7 φόνοι που είναι γνωστοί. Ουσιαστικά, θα ελεγχθεί κατά πόσον έχει πει όλη την αλήθεια ή υπάρχουν ακόμα γεγονότα που θα πρέπει να πειστεί να αποκαλύψει.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος