Αδιανόητο: Εργάτες κάπνιζαν στη στέγη της Παναγίας των Παρισίων, πριν το ξέσπασμα της πυρκαγιάς

Αίσθηση προκαλεί η παραδοχή μιας από τις εταιρείες που μετείχαν στην ανακαίνιση της Παναγίας των Παρισίων, ότι υπάλληλοί της, κάπνιζαν στη στέγη του καθεδρικού, την ώρα που οι Αρχές εντείνουν την έρευνα για τα αίτια της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς.

Η εταιρεία Le Bras Freres, που ήταν υπεύθυνη για τις σκαλωσιές στην Παναγία των Παρισίων, είχε απαγορεύσει ρητά το κάπνισμα στους χώρους του ναού, αλλά κάποιοι από τους εργαζομένους της αγνόησαν την απαγόρευση. Η ίδια πάντως απορρίπτει το ενδεχόμενο κάποιο από τα αποτσίγαρα να προκάλεσε την φωτιά.

«Ορισμένοι συνάδελφοι παρέβησαν κάποιες φορές τους κανονισμούς και λυπούμαστε γι’ αυτό», είπε εκπρόσωπος της Le Bras Freres στο Γαλλικό Πρακτορείο. Κάποιοι εργάτες «παραδέχθηκαν κατά την ανάκριση από την αστυνομία ότι κάπνισαν μερικές φορές», είπε ο Μαρκ Εσκεναζί, επιβεβαιώνοντας σχετικά ρεπορτάζ της σατιρικής εφημερίδας Le Canard Enchaine.

Επέμεινε ωστόσο, ότι αποκλείεται ένα τσιγάρο να αποτέλεσε τη αιτία, για την φωτιά στην Παναγία των Παρισίων λέγοντας χαρακτηριστικά, πως «όποιος προσπάθησε ποτέ να ανάψει φωτιά στο τζάκι του σπιτιού του γνωρίζει, ότι δεν μπορεί να ανάψει φωτιά σε ένα δρύινο κούτσουρο με αποτσίγαρο».

Οι επιθεωρητές που έχουν αναλάβει την έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς στην Παναγία των Παρισίων έχουν ήδη ανακρίνει όλους όσους μετείχαν στις εργασίες ανακαίνισης καθώς και άλλους μάρτυρες.

Κάποια γαλλικά ΜΜΕ άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο η φωτιά να ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα σε έναν από τους ανελκυστήρες της σκαλωσιάς. Αλλά ο Εσκεναζί ήταν κατηγορηματικός πώς τα μοτέρ τους δεν δημιουργούσαν κανένα πρόβλημα.

«Σε κάθε περίπτωση βρίσκονται μακριά από το βέλος ενώ αυτό που έχει διαπιστωθεί είναι ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε στο εσωτερικό του κτιρίου», δήλωσε προσθέτοντας πως «σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί (οι ανελκυστήρες) να ευθύνονται για την πυρκαγιά».

Πηγή: iefimerida