Ταραχή στα Τίρανα: Σοβαρά επεισόδια με χημικά και τραυματίες σε διαμαρτυρία κατά του πρωθυπουργού - Καταδίκη της βίας από τον Έντι Ράμα [Εικόνες & Βίντεο]

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου έξω από το κτίριο της κυβέρνησης στα Τίρανα στην Αλβανία, όπου από νωρίς το απόγευμα οπαδοί της αντιπολίτευσης διαδήλωναν με κύριο αίτημά τους την παραίτηση της κυβέρνησης Ράμα.

Το χρονικό των επεισοδίων 

Οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφ στην αστυνομία, και αφού κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, κινήθηκαν με απειλητικές διαθέσεις προς την είσοδο του κτιρίου. Τα συνθήματα που φώναζαν ήταν «Βουλή εγκλήματος», φώναζαν και «Ράμα παραιτήσου».

Ωστόσο οι αστυνομικοί που υπήρχαν εκεί τους απομάκρυναν. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε χρήση χημικών προκειμένου να διαλυθεί η συγκέντρωση. Λίγο μετά, το πλήθος αποχώρησε και κατευθύνθηκε προς το κοινοβούλιο.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν μέχρι περίπου τις 2 τα ξημερώματα.

Ο απολογισμός των επεισοδίων ήταν να τραυματιστούν πέντε αστυνομικοί και 15 τουλάχιστον τραυματίες να καταλήξουν στο νοσοκομείο, εξαιτίας των χημικών που χρησιμοποίησε η αστυνομία για να απωθήσει το συγκεντρωμένο πλήθος, σύμφωνα με την αντιπολίτευση της γείτονας χώρας. Επιπλέον, υπήρξαν εκτεταμένες ζημιές σε αυτοκίνητα, καθώς πυρπολήθηκαν αρκετά.

Καταδίκη των επεισοδίων από τον  Έντι Ράμα

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, καταδίκασε τα βίαια επεισόδια, δηλώνοντας ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης οδηγούνται στην αυτοκαταστροφή. Τους τελευταίους δύο μήνες στην Αλβανία γίνονται μαζικές διαδηλώσεις που οργανώνει η αντιπολίτευση, με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού και την προκήρυξη εκλογών.

Αίτημα για πρόωρες εκλογές από το Δημοκρατικό Κόμμα

Σε μια ομιλία που εκφώνησε ενώπιον των διαδηλωτών, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπασά, ζήτησε τη διενέργεια «πρόωρων εκλογών», τη συγκρότηση «μιας μεταβατικής κυβέρνησης», όπως και την «αποχώρηση της κυβέρνησης Ράμα». «Σας καλώ στην αντίσταση και την εξέγερση για την ανατροπή Ράμα!» φώναξε στο πλήθος.

 

Δείτε Βίντεο από το “Βalkan Insight”

Δείτε Φωτογραφίες και Βίντεο από το “Euronews”:

Δείτε βίντεο από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: