Μυρίζει μπαρούτι - Το Πακιστάν κατέρριψε δύο ινδικά πολεμικά αεροσκάφη

Στην κατάρριψη δύο ινδικών πολεμικών αεροσκαφών προχώρησε το Πακιστάν σύμφωνα με πληροφορίες από τον στρατό.

Οπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές τα αεροσκάφη είχαν εισέλθει στον εναέριο χώρο του Πακιστάν. Το ένα κατέπεσε στην ινδική πλευρά του Κασμίρ και το δεύτερο σε έδαφος που ανήκει στο Πακιστάν, με αποτέλεσμα οι ένοπλες δυνάμεις να πάρουν αιχμαλώτους δύο πιλότους.

Το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι η Πολεμική Αεροπορία της χώρας διεξήγαγε πλήγματα «στην άλλη πλευρά της Γραμμής Ελέγχου» εναντίον «μη στρατιωτικών στόχων, αποφεύγοντας τα ανθρώπινα θύματα και τις παράπλευρες ζημιές».

«Μόνος στόχος ήταν να καταδείξουμε το δικαίωμά μας, την επιθυμία μας και την ικανότητά μας στην αυτοάμυνα», τόνισε το υπουργείο. «Δεν έχουμε κανέναν σκοπό κλιμάκωσης αλλά είμαστε απολύτως έτοιμοι να το κάνουμε, αν αναγκαστούμε», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Το περιστατικό σημειώθηκε μία ημέρα μετά την αεροπορική επιδρομή ινδικών μαχητικών στο Πακιστάν για πρώτη φορά από τον πόλεμο του 1971.

Επικίνδυνη κλιμάκωση

 

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα μετά την επίθεση αυτοκτονίας με αυτοκίνητο από αντάρτες του Πακιστάν στο ελεγχόμενο από την Ινδία Κασμίρ που είχε σαν αποτέλεσμα 40 Ινδοί αστυνομικοί να χάσουν τη ζωή τους. Ωστόσο, ο κίνδυνος σύγκρουσης αυξήθηκε δραματικά χθες όταν η Ινδία προχώρησε σε αεροπορική επιδρομή σε βάση, που όπως ισχυρίζεται, εκπαιδεύονται αντάρτες από το Πακιστάν.

Αναφερόμενη στα πλήγματα που εξαπέλυσε η ινδική Πολεμική Αεροπορία χθες Τρίτη εναντίον στρατοπέδου εκπαίδευσης στο Πακιστάν, η Ινδή υπουργός Εξωτερικών Σούσμα Σουάραζ εξήγησε ότι η επιχείρηση δεν ήταν στρατιωτική, διότι «δεν είχε στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις» του Πακιστάν. Παράλληλα, δήλωσε ότι «η Ινδία δεν επιθυμεί την κλιμάκωση» και «θα συνεχίσει να δρα με υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση».

 

 

Αναστολή πτήσεων σε Πακιστάν και Ινδία 

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έκλεισε επισήμως τον εναέριο χώρο μέχρι νεοτέρας, δήλωσε εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού.

Την ίδια ώρα, ινδικές αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν τις πτήσεις τους προς τουλάχιστον έξι πόλεις στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ αρκετά αεροδρόμια έχουν κλείσει.

Ειδικότερα, οι αεροπορικές εταιρείες IndiGo, GoAir, Jet Airways και Vistara ανακοίνωσαν ότι οι πτήσεις προς αρκετά αεροδρόμια έχουν ανασταλεί προσωρινά ή βρίσκονται σε αναμονή, ενώ επεσήμαναν ότι έχουν επηρεαστεί οι πτήσεις προς διάφορες πόλεις, μεταξύ των οποίων η Αμριτσάρ, η Τσαντιγκάρθ, η Τζάμου, η Λεχ και Σριναγκάρ.