Bohemian Grove: Η μυστική λέσχη των ισχυρών και η ετήσια σύναξη στο δάσος με τις σεκόγιες

Είναι το μέρος όπου οι θεωρίες συνομωσίας γίνονται πραγματικότητα και ταυτόχρονα είναι μια κατασκήνωση στην καρδιά ενός δάσους, όπου οι ισχυροί αυτού του κόσμου έρχονται σε επαφή με την χαμένη παιδικότητα τους, ελεύθεροι να σπάσουν όλους τους κανόνες.

Στην καρδιά ενός δάσους στο Μonte Rio της Καλιφόρνια κάθε καλοκαίρι, συγκεντρώνονται  εξέχοντες πολιτικοί και επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο, με πυρήνα τους ισχυρούς της ρεπουμπλικανικής Αμερικής.  Είναι τα μέλη της μυστικής οργάνωσης Bohemian Grove.

Η ακριβής δραστηριότητα τους μέσα στο δρυμό όπου κατασκηνώνουν για δύο εβδομάδες, παραμένει τυλιγμένη σε ένα από τα πιο ιντριγκαδόρικα πέπλα μυστικότητας και φημολογίας που έχουν παραχθεί τις τελευταίες δεκαετίες από τη μηχανή ύφανσης θεωριών συνομωσίας.

Οι πρόεδροι Ronald Reagan και Richard Nixon ήταν και οι δύο μέλη

Μυστικές αποφάσεις και συμφωνίες που καθορίζουν το μέλλον του πλανήτη ολόκληρου συνάπτονται κάτω από τα πανύψηλα δέντρα του διαβόητου δρυμού, σύμφωνα με τον αστικό θρύλο, ο οποίος δεν είναι και τελείως δίχως βάσεις, αφού όλοι οι ρεπουμπλικάνοι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1923 και τούδε, υπήρξαν μέλη του Bohemian Grove – συμπεριλαμβανομένων των Eisenhower, Nixon και Reagan, καθώς και μέλη της οικογένειας Bush, που συμμετέχει δυναμικά μέχρι σήμερα.

Κάτω από τις σεκόγιες του δρυμού, έχουν συναφθεί κατά καιρούς σημαντικές πολιτικές και επιχειρηματικές συμφωνίες, από τότε που ιδρύθηκε η λέσχη στα τέλη του 19ου αιώνα.

Οι μόνοι ωστόσο που γνωρίζουν με ακρίβεια το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, είναι τα μέλη της λέσχης. Κι όπως είναι λογικό, δεν μοιράζονται εύκολα τα μυστικά τους.

Επισήμως, οι εκπρόσωποι Τύπου της λέσχης υποστηρίζουν ότι στόχος των μελών της είναι να ξεφεύγουν από τις εθιμοτυπίες και πως όσοι μαζεύονται κάτω από τις αιωνόβιες σεκόγιες «μοιράζονται ένα πάθος για την ύπαιθρο, τη μουσική και το θέατρο». Διαψεύδουν δε  πως «υφαίνονται ιστοί και πλεκτάνες », εννοώντας πως στόχος της συνάντησης δεν είναι η λήψη πολιτικών ή επιχειρηματικών αποφάσεων.

Όμως, όλοι οι «συνήθεις ύποπτοι» -o Donald Rumsfeld, o Henry Kissinger, διευθυντές της C.I.A και εκπρόσωποι εταιριών στρατιωτικού εξοπλισμού όπως η Halliburton, η Lockheed Martin, Northrop Grumman, και η Carlyle Group – έχουν βρεθεί εκεί. Άλλωστε, κάτω από τα φυλλώματα του δρυμού ξεκίνησε ο σχεδιασμός του Manhattan Project το 1942, που οδήγησε στη δημιουργία της πρώτης ατομικής βόμβας.

Το ξεκίνημα

Η λέσχη Bohemian Grove ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1872, από δημοσιογράφους που ήθελαν να προωθήσουν τις τέχνες και τη φυσιολατρεία. Tα μέλη ήταν αρχικά μόνο δημοσιογράφοι και συγγραφείς, ανάμεσα τους και ο Jack London, οι τάξεις των οποίων γρήγορα εμπλουτίστηκαν από καλλιτέχνες κάθε είδους.

Οι αρχικά χαλαροί κανόνες της λέσχης, επέτρεψαν να γίνουν δεκτοί σε αυτήν άνθρωποι χωρίς κάποιο καλλιτεχνικό ταλέντο, αλλά με μεγάλη οικονομική άνεση. Τελικά, τα πρώτα «μποέμ» μέλη έγιναν η μειοψηφία, με τον έλεγχο της λέσχης να περνάει φυσικά στους πλούσιους και ισχυρούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Bohemian Grove είναι μια αυστηρά boys only λέσχη, στην οποία όχι απλώς η συμμετοχή, αλλά ακόμη και η παρουσία των γυναικών, είναι απολύτως απαγορευμένη, τη εξαιρέση των εργαζομένων στην κατασκήνωση, οι οποίες όμως είναι δεμένες με συμβόλαια εχεμύθειας, κι επιπλέον είναι υποχρεωμένες να εξαφανίζονται από τις εγκαταστάσεις με τη δύση του ηλίου.

Το τι ακριβώς κάνουν τα μέλη της λέσχης στο Bohemian Grove παραμένει άγνωστο, καθώς είναι ορκισμένα σε σιωπή, και η είσοδος σε πρόσωπα εκτός της λέσχης είναι αυστηρά απαγορευμένη.

Αινιγματικές τελετές

Ιδιαίτερα αινιγματικές είναι οι τελετές που πραγματοποιούνται εκεί, με αρκετή δόση μυστικισμού και στοιχεία δανεισμένα από μυστικές εταιρίες, ενώ οι θεωρίες συνωμοσίας φυσικά δεν έχουν τελειωμό, με ιστορίες για δρυίδες, αναφορές στην Κου Κλουξ Κλαν και βέβαια σενάρια για επαφές με εξωγήινους, να δίνουν μια εξωπραγματική αύρα, συνοψίζοντας την πεποίθηση ότι κάτω από τα πράσινα φύλλα του αρχαίου δάσους λαμβάνονται μυστικές αποφάσεις για το μέλλον της ανθρωπότητας από τους ισχυρούς της Γης.

Κάτι που ίσως δεν είναι και τόσο απομακρυσμένο από την πραγματικότητα, σύμφωνα με τις αφηγήσεις που έχουν διαρρεύσει, και τις ακόμη σπανιότερες φωτογραφίες που έχουν βγει στο φως, όπως εκείνη που απεικονίζει τους μελλοντικούς πρόεδρους των Ηνωμένων Πολιτειών, Ronald Reagan και Richard Nixon στο Bohemian Grove το 1967, έχοντας ανάμεσά τους το δημοσιογράφο και υπεύθυνο της προεκλογικής καμπάνιας του Nixon, Harvey Hancock.

Τι είδαν οι «εισβολείς»

Κάποιοι έχουν τολμήσει να διαβούν το άβατο και να καταγράψουν ενδιαφέρουσες εικόνες: Ο Philip Weiss, δημοσιογράφος του περιοδικού «Spin», είχε καταφέρει το 1989 να παραμείνει στην κατασκήνωση για επτά ολόκληρες ημέρες, προσποιούμενος το μέλος της, κι επέστρεψε γεμάτος γλαφυρές εικόνες για «άνδρες με ένα κουτί μπίρα στο χέρι, να κάνουν την ανάγκη τους όπου βρουν: το πιο ένδοξο δείγμα της ελευθερίας που απολαμβάνουν τα μέλη του συλλόγου στο Bohemian Grove»

Ο σκηνοθέτης Alex Jones και ο εικονολήπτης κατάφεραν το καλοκαίρι του 2000 να παρεισφρήσουν στο δάσος και να κινηματογραφήσουν μια από τις αλλόκοτες τελετές της λέσχης.

Συγκεκριμένα, την «Καύση της Φροντίδας», κατά τη διάρκεια της οποίας, φορώντας ειδικές στολές, τα μέλη βάζουν φωτιά σε ένα ομοίωμα φερέτρου, μπροστά στο τεράστιο ξύλινο άγαλμα της κουκουβάγιας που δεσπόζει σε ένα από τα ξέφωτα. Στα σχόλιά του, ο Jones έδωσε ιδιαίτερα σκοτεινές προεκτάσεις στην τελετή, το οπτικό υλικό της οποίας επιβεβαιώθηκε από εκπροσώπους της Λέσχης ως προς τη γνησιότητά του, όχι όμως ως προς το μακάβριο των ερμηνειών του σκηνοθέτη: σύμφωνα με τους ομιλητές της Λέσχης, η τελετή δεν ήταν πάρα «ένα παραδοσιακό μουσικό δράμα, που γιορτάζει τη φύση και το καλοκαίρι».

Όταν κάποτε ρωτήθηκε ο πρόεδρος Clinton αν είναι μέλος της λέσχης, εκείνος τη χαρακτήρισε ως ενασχόληση για πλούσιους Ρεπουμπλικάνους, που τους αρέσει να κυκλοφορούν γυμνοί μέσα στο δάσος.

Σύμφωνα με το «Sonoma County Free Press», ωστόσο, που έχει αφιερωθεί στην έρευνα σχετικά με τις δραστηριότητες των μελών του Bohemian Grove, αυτές περιλαμβάνουν θεατρικά έργα στα οποία τους γυναικείους ρόλους κρατούν άνδρες, αλλά και παραλίμνιες πολιτικές συζητήσεις που αφορούν δημόσια συμφέροντα, που όμως δεν είναι ανοιχτές για το κοινό.

Η λέσχη πλέον αντιμετωπίζει με εξαιρετική αυστηρότητα εκείνους που τολμούν να εισέλθουν στο άβατό της, όπως για παράδειγμα τον Alex Shoumatoff, δημοσιογράφο του ‘Vanity Fair’, που πριν από μερικά χρόνια αποπειράθηκε να μπει στο χώρο παράνομα, αλλά συνελήφθη με συνοπτικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η λέσχη που ιδρύθηκε υπό το πνεύμα της φυσιολατρείας, έχει εγκρίνει το κόψιμο πολλών από τα δέντρα του δρυμού με σκοπό το κέρδος.

Διαδηλώσεις

Κάθε χρόνο, ο Δρυμός περικυκλώνεται από μυριάδες διαδηλωτών, που συγκεντρώνονται για να διαμαρτυρηθούν για τις αποφάσεις που πιστεύουν ότι λαμβάνονται εντός του. Oι θεωρίες συνομωσίας συνεχίζονται απτόητες, με μια από τις πλέον πρόσφατες να θέλει την οργάνωση να έχει κάποια ανάμιξη με τον θάνατο του Antonin Scalia, ενός άκρως συντηρητικού μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που βρέθηκε νεκρός στον ύπνο του στα 79 του χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2016.

Ωστόσο υπάρχει και μια άλλη οπτική: Ο ερευνητής John Ronson, συγγραφέας του βιβλίου Them: Adventures With Extremists, υποστηρίζει πως η εντύπωση που του έχει μείνει από τα όσα λέγεται ότι εκτυλίσσονται στο Bohemian Grove, είναι μια αίσθηση ανωριμότητας: «Οι μίμοι του Elvis, οι ψευδόπαγανιστικές τελετουργίες, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ… Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να έχουν φθάσει στην κορυφή του επαγγέλματός τους, αλλά συναισθηματικά μοιάζουν παγιδευμένοι στα φοιτητικά τους χρόνια».

πηγή : perpetual.gr