Deutsche Welle: "Θα ξεμπλέξει η Ρωσία την Ελλάδα;"

Σε άρθρο που φέρει τον τίτλο, “Will Russia bail out Greece?”, (Θα ξεμπλέξει η Ρωσία την Ελλάδα), η Deutsche Welle, αναφέρεται στον ρόλο της Ρωσίας στην ελληνική κρίση.

Συγκεκριμένα η DW, αναφέρει πως η νέα ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να στραφεί προς τη Ρωσία προκειμένου να βρει διέξοδο από το σπιράλ χρέους στο οποίο βρίσκεται, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ που «στενεύει τα περιθώρια» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Και συνεχίζει λέγοντας πως “ο νέος Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενδέχεται να βρεθεί στη Μόσχα στις 9 Μαΐου για να συζητήσει ενδεχόμενο «πακέτο στήριξης» από τη Ρωσία, όπως υποστήριξαν αξιωματούχοι τόσο από την Αθήνα όσο και από τον Κρεμλίνο, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των κ. Τσίπρα και Πούτιν”.

Η DW χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή ως “πρόκληση”, ενώ τονίζει πως μια τέτοια κίνηση “επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο το Κρεμλίνο να επιθυμεί να σώσει την Ελλάδα από το χείλος της χρεοκοπίας, καθώς η νέα, αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας εξακολουθεί να διαφωνεί με τους πιστωτές της. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη με στόχο να διαπραγματευθεί εκ νέου τον τρόπο αποπληρωμής του τεράστιου χρέους της χώρας”.

Η DW επισημαίνει πως “η προοπτική στενότερων σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Μόσχας θα προκαλέσει αντιδράσεις στις Βρυξέλλες αλλά και στην υπόλοιπη Ε.Ε. Επίσης αυτό θα συμβεί μετά από τις απειλές της Ένωσης ότι θα επιβάλλει επιπλέον κυρώσεις κατά της Ρωσίας για το θέμα της Ουκρανίας, μία κίνηση για την οποία ο νέος έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τόνισε ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να κάνει «σπασμωδικές» κινήσεις”.

Τέλος η DW αναρωτιέται κατά πόσο “η Ρωσία θα μπορέσει να στηρίξει την Ελλάδα, από τη στιγμή που η δική της οικονομία υποφέρει, λόγω και των κυρώσεων της Δύσης. Η ρωσική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3% φέτος, ενώ το ρούβλι βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί”.

Καταλήγοντας το άρθρο αναφέρει ότι “η Ελλάδα έχει άμεση ανάγκη από ένα «πακέτο κεφαλαίων» μετά και την απόφαση της ΕΚΤ”.