Παρίσι: Δικάζεται ο κωμικός Ντιεντονέ για έμμεση υπεράσπιση της τρομοκρατίας

Με την κατηγορία της έμμεσης υπεράσπισης της τρομοκρατίας, προσήχθη σήμερα Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου, σε δίκη ο κωμικός Ντιεντονέ.

Οι εισαγγελικές αρχές του Παρισιού πρότειναν την ενοχή του, ζητώντας να του επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ ή εναλλακτικά – εφόσον αρνηθεί ή δεν έχει να πληρώσει – ποινή φυλάκισης 200 ημερών, αν και ο ίδιος καταδίκασε την προ μηνός επίθεση στο Charlie Hebdo και το εβραϊκό κατάστημα.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η σύλληψή του αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται στις 18 Μαρτίου.

Ο συνήγορος υπεράσπισής του Νταβίντ Ντε Στέφανο σχολίασε: «Πιστεύω ότι ο πελάτης μου προσπάθησε να εκφράσει τα συναισθήματά του, αναφορικά με το πώς αισθάνεται ένας κωμικός στον οποίο συμπεριφέρονται σαν να είναι τρομοκράτης. Το τελευταίο εξάμηνο αντιμετώπισε 81 νομικές διαδικασίες σε βάρος του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αισθάνεται ότι τον παρενοχλούν».

Να υπενθυμίσουμε πως ο Ντιεντονέ συνελήφθη μετά από σχόλιό του στο facebook ότι «αισθάνεται Charlie Κουλιμπαλί», στο οποίο συνέδεσε το όνομα του τζιχαντιστή Αμεντί Κουλιμπαλί με το σύνθημα «Je suis Charlie».

Η ανάρτηση αυτή του κωμικού είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς πολλοί υποστήριξαν πως με το σχόλιό του υπερασπιζόταν την τρομοκρατία, αποτέλεσμα που έφερε και τη σύλληψή του.