Σε καλό κλίμα η πρώτη συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση

Στην πρώτη συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκου Βούτση, με τους Περιφερειάρχες, συζητήθηκαν το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν τις Περιφέρειες.

Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν στην έναρξη ενός συστηματικού διαλόγου, με στόχο την αντιμετώπιση εξειδίκευση των αναγκαίων θεσμικών παρεμβάσεων.

Ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε., Κωνσταντίνος Αγοραστός, δήλωσε μετά τη συνάντηση: “Είχαμε την ευκαιρία να συγχαρούμε τον Υπουργό για τα καινούργια του καθήκοντα. Προσερχόμαστε στο διάλογο με βαθύ αίσθημα ευθύνης απέναντι στις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποι μας και η Χώρα.

Οι 13 Περιφέρειες της Χώρας έχουν συγκρουστεί με την αδράνεια και τη γραφειοκρατία. Η Αυτοδιοίκηση είναι ο χώρος της πράξης. Με το έργο μας σταθήκαμε και στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες.

Σκοπός της σημερινής μας συνάντησης ήταν να οριοθετήσουμε την αφετηρία και τις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται η Χώρα. Θέλουμε να έχουμε ειλικρινείς και σταθερούς διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με το Υπουργείο για να κάνουμε τις αναγκαίες απαραίτητες αλλαγές για τη πατρίδα και τους συνανθρώπους μας.

Πάγια θέση της ΕΝ.Π.Ε. είναι ότι η κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην πάταξη της γραφειοκρατίας προς όφελος των πολιτών και της Εθνικής οικονομίας.

Με τον Υπουργό κ. Βούτση δεσμευτήκαμε από κοινού να ξεκινήσουμε μία ουσιαστική και δομημένη συνεργασία για να λύσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα, που εμποδίζουν τον αναπτυξιακό ρόλο των Περιφερειών.

Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία οφείλουμε όλοι να σταθούμε απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας”, κατέληξε ο κ.Αγοραστός.

Οι βασικοί άξονες της συζήτησης ήταν:

α. Την ενδυνάμωση του ρόλου των Περιφερειών στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Χώρας.

β. Τις αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των Περιφερειών, με την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τη μεταρρύθμιση του Κράτους.

γ. Το ζήτημα της υποστελέχωσης των Περιφερειών, μέσω νέων προσλήψεων εξειδικευμένου προσωπικού και της ενεργοποίησης του θεσμού της ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας.

δ. Την άμεση έναρξη των Προγραμμάτων «Κοινωφελούς Εργασίας», με μεγαλύτερη διάρκεια των πέντε μηνών.

ε. Τέλος, εξετάστηκε ο τρόπος άμεσης αντιμετώπισης των οξύτατων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τις πρόσφατες θεομηνίες στις υποδομές της Χώρας.