Βρυξέλλες: Διαδηλώσεις κατά της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Ε.Ε.- Η.Π.Α.

Τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις Ε.Ε. και Η.Π.Α. για την περιβόητη Διατλαντική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, και ενώ και οι δυο πλευρές κρατούν χαμηλούς τόνους σχετικά με τις συζητήσεις που διεξάγονται, μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών διαδήλωσαν για μια ακόμα φορά κατά της συμφωνίας, έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στης Βρυξέλλες.

Εκπρόσωποι των διαδηλωτών, εξέφρασαν την αντίθεση τους στους υποστηρικτές της συμφωνίας, που κάνουν λόγο για δημιουργία θέσεων εργασίας και επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Από την πλευρά τους καταγελούν ότι οι διαπραγματεύσεις που γίνονται ευνοούν κυρίως τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα των ευρωπαίων πολιτών, του περιβάλλοντος, των εργαζομένων και των καταναλωτών.

Σε μια εποχή που το ζητούμενο και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού είναι η ανάπτυξη, η επίτευξη της Διατλαντικής Εταιρικής σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (Τ.Τ.Ι.Ρ.) θα αύξανε το ευρωπαϊκό Α.Ε.Π. κατά  86 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2027.

Από μια τόσο σημαντική συμφωνία, δεν λείπουν όμως και τα αγκάθια και αυτά είναι πολλά: Από τους περιορισμούς στην εισαγωγή αμερικανικών γενετικά τροποποιημένων προϊόντων και τη δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων, μέχρι τον ανοιχτό <<πόλεμο>>  μεταξύ Boeing και Airbus για τις κρατικές ενισχύσεις.