Πρώτη νίκη των κίτρινων γιλέκων, μετά τις μέρες της κολάσεως

«Μυρίζει επανάσταση» μετέδιδε χθες το Γαλλικό Πρακτορείο. Η έκταση των επεισοδίων από τον ξεσηκωμό των κίτρινων γιλέκων, που μετέτρεψε την γαλλική πρωτεύουσα σε επίγεια κόλαση και προκάλεσε τον τραυματισμό παραπάνω από εκατό ατόμων οδήγησε, τελικά, τον Μακρόν σε στροφή 180 μοιρών.

Παρότι κατά τη διάρκεια των πρώτων συγκρούσεων στα Σανζ Ελιζέ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωνε πως κυβέρνηση θα διατηρήσει την πορεία της, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε τελικά από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να δεχτεί «τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο καθώς και εκπροσώπους των διαδηλωτών», την επομένη των βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν στο περιθώριο της κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων».Οι συναντήσεις αυτές αρχίζουν σήμερα Δευτέρα. Εκτός από τους αρχηγούς των κομμάτων, δεκτή θα γίνει «η ομάδα των “κίτρινων γιλέκων” που εξέφρασε την επιθυμία να αρχίσει έναν διάλογο με την κυβέρνηση», όπως και η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό.

Τα κόμματα

Ήδη, το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε στείλει επιστολή στον Μακρόν, ζητώντας τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής συζήτησης «το συντομότερο δυνατόν».

Βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος και της αριστερής «Ανυπότακτης Γαλλίας» επιμένουν ότι θα καταθέσουν πρόταση μομφής. Στη δεξιά, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Λοράν Βοκιέ εμμένει στο δημοψήφισμα για τη φορολογική πολιτική για το περιβάλλον, ενώ η Μαρίν Λεπέν όπως και ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν έχουν ζητήσει τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης.

Σοβαροί κλυδωνισμοί

Δεν χωράει αμφιβολία ότι η προεδρία Μακρόν κλυδωνίζεται από τις σφοδρότερες ίσως κοινωνικές ταραχές που έχει βιώσει η Γαλλία από τη δεκαετία του 1960. Η αδέσποτη εξέγερση, στην οποία συμμετέχουν χωρίς ιδεολογικό και πολύ περισσότερο κομματικό πρόσημο από αριστεριστές μέχρι ψηφοφόροι της Μαρί Λεπέν υποτιμήθηκε αρχικά από την κυβέρνηση, όταν ξεκίνησε αυθόρμητα από το Διαδίκτυο και τα σόσιαλ μίντια στις αρχές του Νοέμβρη, υιοθετώντας το κίτρινο γιλέκο ως σήμα κατατεθέν. Πρόκειται για το χαρακτηριστικό γιλέκο που ειδικά στη Γαλλία είναι υποχρεωμένοι να έχουν οι οδηγοί σε περίπτωση ανάγκης.

Τα τελευταία 24ωρα η διαμαρτυρία έχει κλιμακωθεί, προσλαμβάνοντας σχεδόν διαστάσεις μίνι εξέγερσης. Μέχρι στιγμής καμία προσωπικότητα, κόμμα ή συνδικάτο δεν έχει καπελώσει το κίνημα. Κάθε λογής πολίτες βγαίνουν στους δρόμους, κινητοποιούνται μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια και συμμετέχουν στις διαδηλώσεις. Πρόκειται δηλαδή για ένα ευέλικτο κίνημα, χωρίς δομή και ηγεσία, γεγονός που συνέβαλε στο ξαπλωθεί σαν πυρκαγιά στο εύφλεκτο κοινωνικό τοπίο.

Τα αιτήματα

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι δρουν σε ομάδες ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις, αλλά και σε πολλά σημεία στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις ζητά από τον Μακρόν να προβεί σε μια ισχυρή κίνηση, αρχίζοντας με πάγωμα της αύξησης των φόρων στα καύσιμα. Τα αιτήματά τους έχουν να κάνουν με την οικονομία, τη φορολογία, όπως την μη αύξηση των φόρων στα καύσιμα και την ακύρωση της επιπλέον επιβάρυνσης στους τεχνικούς ελέγχους των αυτοκινήτων. Σταδιακά, ωστόσο, έθεσε επί τάπητος και καθαρά πολιτικά αιτήματα, με πιο χαρακτηριστικό την παραίτηση του Μακρόν, αλλά και την προώθηση θεσμών άμεσης δημοκρατίας με τη διοργάνωση δημοψηφισμάτων για τους μεγάλους κοινωνικούς προσανατολισμούς της χώρας.