Προς απομάκρυνση ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος - Το παρασκήνιο και οι επόμενες κινήσεις

Η απομάκρυνση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου φαίνεται ότι έχει ήδη αποφασιστεί και όπως αναμένεται, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα προχωρήσει πιθανότατα σε σχετική ανακοίνωση την ερχόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα την Τρίτη, που ξεκινάει η  Ιερά Σύνοδος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κατηγορείται από το Πατριαρχείο για σκάνδαλα και κακοδιαχείριση, κάτι που οδήγησε στην εκκίνηση συζητήσεων για τη διαδοχή του.

Αυτό που δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό είναι το εάν θα εκλεγεί σε «Γεροντική Μητρόπολη» ή αν θα αποπεμφθεί με τον τίτλο του πρώην Αμερικής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη θέση του θα επιλεγεί ο Μητροπολίτης Τορόντο Σωτήριος.

Στο παρασκήνιο, πάντως, συνεχίζονται οι προσπάθειες μήπως ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος παραιτηθεί με «δέλεαρ» την προώθησή του σε κάποια Μητρόπολη του Πατριαρχείου-τιμητική θέση για κάποιους που ουσιαστικά θέλει να «ξεφορτωθεί» από σημαντικές θέσεις ο οικουμενικός θρόνος.

Σε διαφορετική περίπτωση, η Σύνοδος θα αποφασίσει την αποπομπή του νυν Αρχιεπισκόπου Αμερικής, ο οποίος είναι 90 ετών και πρόσφατα είχε δηλώσει ότι «έχει πολλά να προσφέρει».

Είτε παραιτηθεί είτε αποπεμφθεί ο κ. Δημήτριος θα τοποθετηθεί τοποτηρητής για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και εν ευθέτω χρόνω θα εκλεγεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος.

Στη μάχη της διαδοχής έχουν “ριχτεί” και άλλοι μητροπολίτες, καθώς η Αρχιεπισκοπή Αμερικής θεωρείται από τις πλουσιότερες και αποτελεί μία από τις κυριότερες πηγές χρηματοδότησης του Φαναριού.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε συνάντηση μαζί του, πρώτον γιατί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έχει ανοίξει μέτωπο με μεγάλο μέρος της ομογένειας, δεύτερον γιατί υπήρξε ήδη «ξεγραμμένος» από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τρίτον, λόγω των υπαρκτών σκανδάλων για τα οποία και κατηγορείται.

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, επίσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε στη Γενεύη ιδιωτική συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο χωρίς να έχει γίνει γνωστό ποιος ζήτησε τη συνάντηση και εάν αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προσπάθειας να μεταπεισθεί να παραιτηθεί ή να πάει σε “Γεροντική Μητρόπολη” ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ή εάν τη συνάντηση ζήτησε ο κ. Δημήτριος επιμένοντας στην παραμονή του στην Αμερική.