«Ιερός Πόλεμος» ανάμεσα σε Φανάρι και Μόσχα για την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας

Διαστάσεις “ιερού πολέμου” λαμβάνει τις τελευταίες ώρες η ρήξη ανάμεσα σε Φανάρι και Μόσχα με αφορμή την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος έχει ήδη ορίσει έξαρχους στο Κίεβο δίνοντας και επίσημα το «πράσινο φως» ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αναγνώριση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που έχει αποσχιστεί από το Ρωσικό Πατριαρχείο.

Ειδικότερα, η απόφαση του Φαναρίου να δρομολογήσει την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας και να τοποθετήσει, στις 7 Σεπτεμβρίου, ως Εξάρχους τον Αρχιεπίσκοπο Παμφίλου Δανιήλ και τον Επίσκοπο Edmonton Ιλαρίωνα, πυροδοτεί τα αντίμετρα του Πατριαρχείου Μόσχας, το οποίο απειλεί με διακοπή σχέσεων.

«Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως τώρα πάτησε ανοιχτά στο μονοπάτι του πολέμου», τονίζει το Πατριαρχείο της Μόσχας, μιλώντας μάλιστα για ύπουλο και δολερό σχέδιο, για να καταλήξει στο ότι αναγκαστικά η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας θα διακόψει την κοινωνία με την Κωνσταντινούπολη με αποτέλεσμα να μην έχει πλέον κανένα δικαίωμα να διεκδικεί την ηγεσία στον ορθόδοξο κόσμο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κ. Κύριλλος συναντήθηκαν στις αρχές του μήνα στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Φανάρι επέμεινε στην απόφαση για αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ουκρανίας, προκαλώντας την οργή της ρωσικής πλευράς που έκανε λόγο για απόφαση που οδηγεί σε σχίσμα. Το εκρηκτικό κλίμα που πυροδοτήθηκε μετά την άκαρπη αυτή συνάντηση προκαλεί έντονο προβληματισμό στους κόλπους της Ορθοδοξίας.

«Τα αντίμετρα εκ μέρους του Πατριαρχείου της Μόσχας είναι δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν και θα είναι εξαιρετικά σκληρά» δήλωσε ο Βλαντίμιρ Λαγούδα, επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος για τις σχέσεις Εκκλησίας και κοινωνίας σύμφωνα με ρεπορτάζ του ρωσικού κρατικού πρακτορείου Sputniknews.

Σύμφωνα με το Sputniknews, ο επικεφαλής του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, Ιλαρίων, δήλωσε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα σταματήσει την πλήρη επικοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης εάν προχωρήσει στην απονομή αυτοκέφαλου καθεστώτος στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.